Ülke kooperatifçiliğine LAÜ akademisyeninden katkı
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı’nın editörlüğünde “Kıbrıs Adasında Kooperatifçilik Hareketinin Dönüşüm Dinamikleri” isimli kitap, Detay yayıncılık tarafından yayınlandı.
Kitabın hazırlanmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Şafaklı, kooperatifçilik hareketinin günümüzde uluslararası açıdan öneminin daha da artmış olduğunu, başta Avrupa Birliği olmak üzere, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) kooperatifçilik hareketini ekonomik olmak yanında sosyal refah ve diğer açılardan da son derece önemli gördüğünü belirtti. Küreselleşmeye paralel dünyamızı esir alan neo-liberal politikaların kaçınılmaz olarak KKTC’de de hissedildiğini dile getiren Şafaklı, “Bu olgu ise, kurumsal yönetişim kavramının gerektirdiği sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik hedefleri ile ters yönde ilerlemektedir” dedi. Temel misyonu üyelerinin ihtiyacını karşılamak olan kooperatiflerin, üyelerinin çıkarlarına paralel olarak sosyal ve çevresel sürdürülebilirliği de gözetmek durumunda olduklarını dile getiren Şafaklı, bu çerçevede, kooperatifçilik hareketinin artırılması ve geliştirilmesi yönünde devlet ve uluslararası düzeydeki düzenlemelerin ivme kazandığını söyledi.
Şafaklı: Kitap KKTC’deki dönüşüm dinamiklerine farkındalık yaratmak amacıyla kaleme alındı
KKTC’nin kooperatifçilik hareketine ilişkin dünyadaki yeni düzenleme ve reform çalışmalarına kayıtsız kalmasının düşünülemediğini belirten Şafaklı, bilhassa, AB müktesebatına uyum süreci içerisinde bulunan KKTC’nin, aynı ada topraklarındaki Güney Kıbrıs’ta kooperatifçiliğin uğradığı değişim ve dönüşüm olgusuna gözlerini kapayamayacağını ifade etti. Şafaklı, dolayısıyla, KKTC’de uluslararası düzeydeki kooperatifçilik politikalarının ve Güney Kıbrıs’taki değişim ve dönüşüm dinamiklerini dikkate alarak yeniden yapılandırma sürecini başlatması gerektiğine dikkat çekti.
Kitabın, KKTC’de kooperatifçilik hareketinin yeniden yapılandırılma gereğine veya dönüşüm dinamiklerine farkındalık yaratmak amacıyla kaleme alındığını ifade eden Şafaklı, çalışmada; “Yeni Dünya Düzeninde Kooperatifçiliğin Artan Önemi ve Devletin Rolü”, “Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’ın Kooperatifçilikteki Yeri ve Önemi” bölümlerinin kendisine ait olduğunu, “Kooperatiflerin Başarısını Etkileyen Unsurlar ve Üye Olmada Etkin Faktörler: Güzelyurt Kalkınma Kooperatifleri Örneği” bölümünü ise, Meryem Aysun Özkardeşler Tuncer ile birlikte kaleme aldıklarını belirtti. Şafaklı, kitapta ayrıca, Pelin Yaylalı’nın “Kıbrıs’ta Kooperatifçiliğin Tarihsel Gelişimi”, “Kooperatifçilik Sektörü Hakkında Değerlendirme: Güney Kıbrıs’taki Kooperatiflerin Avrupa Birliği Mevzuatına Uyumu ve Yeniden Yapılandırılması” ve Prof. Dr. Serdar Saydam’ın “1984 Yılında Yapılan ‘1. Kooperatifçilik Kongresi’nden Notlar” bölümlerini oluşturduklarını dile getirdi.