Op. Dr. Çetinkanat, LAÜ’de “Toraks Travmaları ve Göğüs Cerrahisi Acilleri” konusunu ele aldı
Göğüs yaralanmaları ile ilgili deneyimlerini paylaştı
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Toraks Travmaları ve Göğüs Cerrahisi Acilleri” konulu konferansa Doç. Dr. Cihan Genco Çetinkanat konuşmacı olarak katıldı.
Toraks travmaları ve göğüs cerrahisi acilleri hakkında kapsamlı bilgiler veren Çetinkanat, konuşmasına toraks travmalarının neden önemli olduğunu açıklayarak başladı. Çetinkanat, açıklamasını yaparken Amerika Birleşik Devleti’nde her 12 dakikada bir kişinin yaşamını yitirdiğini, her 10 saniyede bir kişinin yaralandığını ve her 5 saniyede bir kaza meydana geldiğini belirtti.
Kazalarda meydana gelen göğüs yaralanmalarının yöntemlerinden bahseden Çetinkanat, “Bu tip göğüs yaralanmaların yöntemlerinin 2 aşamalı olduğunu bu aşamaların, primer travma ve olası sekonder travma olduğunu, yaralının primer travma içerisinde 1. ve 2. kosta kırığı olduğu takdirde olası skendor travma durumunda subklaviyan arter, vena kava süperior, aort delinmeleri, trakiabronşiyal yırtıklar oluduğunu ve %50 oranında ölümle sonuçlandığını, primer travmada 3. ve 8. kosta kırıklarında olası skonder travmaların oldukça sık görüldüğünü, pulmoner zedelenmeye, pnömotoraks ve hemotoraksa neden olduğu” açıklamalarında bulundu.
Kaza geçirmiş bir hasta ile karşı karşıya kalındığı zaman ne yapılması gerektiğinden bahseden Çetinkanat, ilk olarak genel bir kanıya varılması, hastanın bilinç düzeyine bakılması, hızlıca hastaya tarama yapılması, tarama yaparken; görünen yaralarına, kan ve kan lekelerine, solunum güçlüğü çekip çekmediğine ve düzensiz bir solunumu var mı? diye bakılması gerektiğini açıkladı.
Çetinkanat, yaralının üst hava yolu ve solunumuna bakılacağı zaman; ilk olarak hastanın hava yolunun açık olduğundan emin olunması, erken boyun stabilizasyonu, jugular venleri bir daha bakılması, yaralının solunumu var mı?, yeterli mi? diye kontrol edilmesi, açık yaraları uygun şekilde kapatılması ve solunumun desteklenmesi gerektiği bilgilerini verdi.