“Medya ve Şiddet” konusu LAÜ’de ele alınıyor
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Medya ve Şiddet Sempozyumu”nun ilk günü 27 Ekim Perşembe günü LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’ndaki açılış konuşmaları ile başladı. İki gün sürecek olan sempozyum kapsamında aynı başlıklı bir de karma sergi yer alıyor.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belkıs Ayhan Tarhan, şiddetin medyada nasıl temsil edildiği ve yeniden üretildiği sorusundan hareketle başta kadın ve çocuk olmak üzere güçsüz olanlara yönelik fiziksel ve psikolojik, sinemada, fotoğrafta, futbolda şiddet gibi farklı konuların sempozyum kapsamında sunulan bildirilerle irledendiğini ve sempozyum boyunca şiddetin pekçok tanımının yapılacağını belirtti. Tarhan, başta sempozyum onursal başkanı Rektör Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen olmak üzere düzenleme ve bilimsel danışma kuruluna ve sempozyuma katkı koyanlara teşekkür etti.
“Medya ve şiddet” konusunda daha çok televizyonların ön plana çıktığını belirten Hukukçu Akademisyen Doç. Dr. Tufan Erhürman, konuşmasındaki esas unsurun medyada şiddette hukuk denilen aracın ne kadar yetersiz olduğu, hukukun ne kadar düzenlenirse düzenlensin yaptırım ve düzenleme konusunda geriden geldiğine dikkat çekti. Erhürman, medya ve şiddet konusunda hukukun gücü yettiği kadar katkı koyduğunu, fakat insanların örgün ve yaygın eğitim, felsefenin etik kuralları aracılığıyla, idari denetim ve medya ombudsmanları ile bu sorunun üstesinden gelebileceğini dile getirdi.
BRT Haber Amiri Efdal Keser’in başkanlığını yaptığı ilk panelde, Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Özejder, sunumunda medya ve şiddet konusunun karmaşıklığı, insanlığı şiddetten uzaklaştırma, yaşamdaki şiddetin kaynağı, siyasette şiddetin dili, internet gazeteciliği ve şiddet konuları üzerinde durdu.
Medyanın insan davranışlarını ve tutumlarını değiştirdiğini belirten Medya Etik Kurulu Üyesi Perihan Aziz, medyanın yenilenen teknolojilerle her an insanların yanında olduğunu, olayları meşrulaştırıp normalleştirdiğini dile getirdi ve televizyon programlarından güncel örnekler vererek, şiddet konusunu açıkladı. Televizyonlarda şiddetin fazla olduğunu, Medya Etik Kurulu olarak kendilerine gelen şikayetleri değerlendirip, sunulan çerçeve dahilinde uyarı yaptıklarını vurgulayan Medya Etik Kurulu Üyesi Muazzez Seldağ, şiddetin sonradan öğrenilen bir şey olduğunu ve medyanın bunu tetiklediğine dikkat çekerek, haber değeri olan her şeyin, şiddet dahi olsa, muhabirin otokontrol sisteminden geçerek, haber yapılması gerektiğini vurguladı.
İki oturumda konu üzerine farklı bildiriler sunuldu
LAÜ Sinema Salonu’nda öğleden sonra gerçekleşen sempozyumun ikinci bölümünde oturum başkanlığını LAÜ İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Asude Tunca’nın yaptığı ilk oturumda, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba Kalçık ve Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ümmü Altan Bayrak “Terörün Yeni Silahı Sosyal Medya: DAEŞ Terör Örgütü Örneği’’, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Pelin Öztürk Göçmen “Türkiye’de Gerçekleştirilen Terör Saldırılarına İlişkin Görsellerin Yeni Medyada Sunum Biçimleri” ve İletişim Uzmanı Özdemir Tokel “İtibar Katili Medya” konularında detaylı bilgiler aktardılar.
Prof. Dr. Belkıs Ayhan Tarhan’ın oturum başkanlığını yaptığı diğer panelde, Doç. Dr. Elif Asude Tunca “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Medyaya İlişkin Yasal ve Kurumsal Düzenlemeler ve Medya Ürünlerine Yansımaları”, Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Akkaya “Ahlaki Girişimcilik ve Şiddet: Suskunluktan ”Söz Patlaması”na Türkiye’de Ana Akım Medyada Eşcinsellik”, Dr. Ümmü Altan Bayrak ve Yrd. Doç. Dr. Tuba Kalçık “Yeni Medya Ortamında Siyasal Nefret Söylemi: Reddediyoruz Platformu Örneği” ve Kocaeli Üniversitesi Öğr. Gör. Tümay Mercan “Sosyal Medyada Şiddetin Yeniden Üretimi ve Gelecek Kaygısı” konularında sunumlar yaptılar.