Öğrenci Gelişim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi

Siz değerli öğrencilerin Lefke Avrupa Üniversitesi’ndeki yıllarınızın mutlu, başarılı, uyumlu, huzur ve refah içinde geçirmeniz bizim temel hedefimizdir. Yaşamımızın her döneminde hepimizin tartışıp paylaşmak isteyeceği birçok konu olabilmektedir. Biz Lefke Avrupa Üniversitesi, Öğrenci Gelişim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak her zaman siz öğrencilerimizin sorunlarını paylaşmaya, dinlemeye ve birlikte çözüm yolları bulmaya hazırız. Bunun yanı sıra, hızla değişen ve gelişen toplumda karşınıza çıkabilecek, hayatınızı olumsuz etkileyebilecek sorunlarla baş edebilmeniz ve değişen çevrenize uyum gösterebilecek kimseler olarak ilerlediğiniz bu yolda, yolunuzu aydınlatabilmek için her zaman yanınızdayız.

Öğrenci Gelişim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde  biri uzman, iki psikolojik danışmanla hizmet verilmektedir.

Amacımız

Çalışmalarımız süresince Öğrenci Gelişim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak hedef aldığımız konuları şöyle sıralamak mümkündür:

  • Bireyin gelişimsel, bireysel özellikleri ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak, bireyin kendisini tanımasına yardımcı olmak psikolojik danışmanın birinci işlevidir. Bunun yanında kendini mutlu ve huzurlu hissedeceği, sağlıklı kararlar verebilmesinde yardımcı olabilmek,
  • Bireyin ilgi alanları ve yeteneklerini keşfedebilmesi, kendini rahatça ifade edebilmesi ve kendini anlaması yönünde bireye yardımcı olabilmek,
  • Çeşitli nedenlerle üniversiteye uyum sıkıntısı çeken, kendini yalnız hisseden, başarısız ve değersiz gören öğrencilerin sorunlarının kaynağını bulabilmelerini, bu ve bunlar gibi sorunlarda çözüm yollarını görebilmelerini, farklı bakış açıları edinmelerini ve olaylara daha başka yönlerden bakabilmelerini sağlamak ve farkındalık yaratma konusunda yardımcı olmak amaçlanmaktadır.

İlkelerimiz

Mesleki etik kapsamında uyulan ilkelerimiz başta gizlilik ilkesi olmak üzere, tarafsızlık, kişilerin haklarına saygı duymak, gönüllülük ilkeleri olmaktadır.

Gizlilik İlkesi: Her bireyin ihtiyaç duyduğu en hassas ilkemizdir. Merkezimize başvuran bireyler paylaştıkları konuları hiçbir şekilde, kendi izinleri olmaksızın bir başka kişiye aktarılmasını kesinlikle istemezler. Merkezimize başvuran danışanların bilgi ve izni olmadan, kendileriyle ilgili hiçbir bilgi, hiçbir kuruma ve kişiye verilemez.

Tarafsızlık İlkesi: Merkezimize başvuran her birey din, dil, ırk, milliyet, cinsiyet farkı gözetmeksizin eşit ve değerlidir.

Kişilerin Haklarına Saygı Duyma İlkesi: Merkezimizde bireylerin temel hak ve özgürlüklerine, özel hayatına saygı duyulmaktadır.

Gönüllülük İlkesi: Hiçbir bireye merkezimize başvurma konusunda baskı ve zorlama yapılmaksızın, her birey kendi isteği ile başvurma hakkına sahiptir.

Merkezimizde Sunulan Hizmetler

Bireysel Danışmanlık Hizmeti: Bireysel görüşmelerde kişiye, kendi gelişimini ilgilendiren konularda ve kişisel sorunlarını paylaşmasında, alanında profesyonel olan kişilerle güvenli bir ortamda konuşma fırsatı sunulmaktadır. Görüşme süresi 45-50 dakikadan oluşmakta, görüşmelerin devamlılığı ve sıklığı danışan ve danışmanın ortak kararı ile belirlenmektedir.  Danışanla, kişisel sorunlarını belirlemesi ve danışmanla birlikte saptanan hedeflere ulaşmak adına ortak bir çalışma yürütülmektedir.

Grup Danışmanlığı Hizmeti: Grup danışmanlığı ortak bir tema çerçevesinde biraraya gelen kişilerle (danışanlarla) yapılan grup danışmanlığıdır. Ortak temalara örnek olarak, deprem, sel gibi herhangi bir travmaya maruz kalmış olma, sosyal kaygı, sınav kaygısı, özgüven eksikliği gibi konular gösterilebilmektedir. Psikolojik danışman liderliğinde grup üyeleri, ortak sorunlar çerçevesinde birbirlerine destek olup, sorunlarına yönelik çözümleri birlikte keşfedip yaşamlarına geçirirler. Başka bir deyişle, psikolojik danışmanın özgül teknik ve girişimlerinin yanı sıra grubun kendisi de değişiklik ya da iyileşme için bir araç görevi görür. Bireylere yalnız olmadıklarını hissettirir,  aynı probleme sahip diğer bireylerin sorunla nasıl başa çıktıklarını görmelerini sağlar, diğer grup üyelerinin de desteğini alarak daha hızlı ve daha etkin bir şekilde sorunun üstesinden gelebilmelerine yardımcı olur. Grup üyeleri, gruptan geri bildirim alma ve üzerinde çalışma gibi imkanlar elde edebilmektedirler. Gruplar genellikle en az 8, en fazla 12 kişiden oluşmaktadır.

Grup danışmanlığı kapsamında, psikodrama grupları  yönetilmektedir. Bu kapsamda her yıl iki dönem olmak üzere, duyurular yapılarak öğrencilerin başvuruları doğrultusunda psikodrama grupları oluşturulmaktadır.

Psikodrama bireylerin yaşadıkları sorunları yeniden ele almasını sağlayarak, yaşadıkları sorunu canlandırma ve bu sorunu sorgulama, sorunun temel kaynağını bulabilmede yardımcı olabilmektedir. Psikodrama eyleme yönelik bir teknik olarak  tanımlanabilmektedir. Sorununa çözüm yolları arayan birey, problemini sahneleyerek, canlandırma yoluyla, geçmiş ve güncel sorunlarını görebilme, pişmanlıklarını telafi edebilme, geleceğe dair beklenti, kaygı ve güçlüklerini ele alarak eski davranışlarına yeni oluşumlar kazandırma, başa çıkma becerilerini görme ve bunları deneme olanağını yakalayabilmektedir. Psikodrama grubundaki bireyler, grup ortamı içerisinde, diğer grup üyeleri ile etkileşim içinde olarak, kendileriyle ilgili farkındalık kazanmaları sağlanabilmekte ve etkili bir grup terapi tekniği olarak bilinmektedir.

Bu hizmetlerin  yanı sıra, her yeni eğitim yılı başında yeni gelen öğrencilerimiz için düzenlenen oryantasyon haftasında, merkezimizle ilgili öğrencileri bilgilendirme ve adaptasyon süreci hakkında  konferanslar düzenlenmektedir.

 

İletişim:

Uzman Psikolojik Danışman / Psikodramatist

Tel No: 660 2000-2105

İletişim Bilgileri

E- Posta Adresi: dos@eul.edu.tr

Tel No: +90 392 660 2000 – 2121 – 2104 – 2114