LAÜ’de “TC ve KKTC’de Hasta Haklarının Değerlendirilmesi” konulu panel düzenlendi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Hukuk Fakültesi tarafından “TC ve KKTC’de Hasta Haklarının Değerlendirilmesi” konulu panel gerçekleştirildi.
LAÜ Hukuk Fakültesi Büyük Amfi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelin moderatörlüğünü LAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Erişgin yaptı. Panele, KKTC Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge, Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurcan Gündüz, Av. Şefik Aşçıoğulları, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Alkan konuşmacı olarak katıldılar.
Erişgin, hasta hakları denildiğinde, iyi uygulama, bilgilendirilme, tedavi ve hekim seçme, aydınlatılmış onam, kişisel verilerin korunması gibi hakların anlaşıldığını belirtti. Erişgin, toplantıda, hasta hakları kadar sağlık personelinin sorumluluklarının da gündeme getirileceğini; geleceğin sağlık personelinin, hasta hakları kadar kendi sorumluluklarını da iyice değerlendirerek mesleki faaliyetlerini yapmaları gerektiğini anlayacağını söyleyerek, paneli başlattı.
Hasta hakları çeşitli açılardan ele alındı
“KKTC’de Hasta Hakları” konulu sunumunda bilgi veren İmge, politikada hasta haklarının nasıl yer aldığını, 1974 harekatından sonra ülkede 42 yılda 39 hükümetin kurulduğunu, 41 Sağlık Bakanı’nın görev aldığını ve bunların içinden sadece birinin kadın olduğunu vurguladı. 1975’ten 2015’e kadar olan tüm hasta haklarından bahsederek, Evrensel Hasta Hakları Derneği olarak geçen yıl başlattıkları “Hastanın Sesi” Projesi’nin başarıyla yürütüldüğünü söyleyen İmge, bu projenin amacını, yurttaşların kişiliklerinin onur ve bedensel bütünlük olarak temel insan haklarına uygun biçimde korunması ve güçlendirilmesi olarak açıkladı.
KKTC’de uygulamalı hasta haklarıyla ilgili olarak yargısal düzene bakıldığı zaman iki yasal düzenlemenin olduğunu söyleyen Aşçıoğulları, bu yasal düzenlemeler hakkında bilgi vererek, birinci yasanın Kamu Sağlık Çalışanları Yasası olduğunu ve bu yasanın temel hedefinin; kamuda çalışan doktorların, sağlık görevlilerinin özlük haklarını düzenleyen bir yasa olmasına rağmen hasta haklarına da değindiğini belirtti. Aşçıoğulları, ikinci yasanın Kıbrıs Türk Tabibler Birliği Yasal Mevzuatı olduğunu ve bu mevzuata bakıldığı zaman hasta haklarına yönelik spesifik düzenlemelerin de yer aldığını dile getirdi.
Gündüz, hekim sorumluluğu denilince üç temel faktörün akla geldiğini belirterek, bu faktörleri; hukuki sorumluluk, hekimin sorumluluğu ve cezai sorumluluk olarak sıraladı ve bu sorumluluklar hakkında detaylı bilgiler verdi.
Alkan, “TC ve KKTC’de Hasta Haklarının Değerlendirilmesi” kapsamında konunun adli tıp bölümünü ele alarak, hasta hakkı denildiği zaman sağlık çalışanı aleyhine gelişen bir durum söz konusuymuş gibi yanlış bir algının oluştuğunu belirtti. “Herkes sağlık çalışanı olamaz ama herkes hasta olabilir” diyen Alkan, her hastanın iyi bir sağlık hizmeti alma hakkının ve beklentisinin olduğuna dikkat çekerek, bu aşamada bir sıkıntı çıkması durumunda tibbi uygulama hatası olarak irdelediklerini dile getirdi.
Panelistler, soru ve tartışma bölümünde, ötenazi, hasta-hekim, hasta-diğer sağlık personeli ve hekim-diğer sağlık personeli ilişkileri ile bu ilişkilerden doğan hukuki sorunlar, özellikle tıbbi uygulama hatalarında sağlık çalışanlarının yetki, görev ve sorumlulukları hakkında görüşlerini açıkladılar.
Panelin sonunda, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Erişgin ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meltem Uçar konuşmacılara teşekkür belgesi takdim ettiler.