LAÜ’de “Stresle Başa Çıkma ve Sanatı Kullanan Terapiler” ele alındı
Stres psikodrama, sanat, dans ve hareket terapisi ile azaltılabiliyor
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi tarafından “Stresle Başa Çıkma ve Sanatı Kullanan Terapiler” konulu konferansa Psikodramatist, Sanat ve Dans Terapisti Yrd. Doç. Dr. Gülnur Bayezid Şahin konuşmacı olarak katıldı.
Şahin: Stres öğrenilmiş, alışılmış dengelerin bozulması sonucunda oluşur
Her canlı sistemi için dengenin ne olması gerektiğinin genetik olarak programlandığını ya da öğrenilmiş, alışılmış olan bir denge programı olduğunu belirten Şahin, bu dengelerin bozulması sonucunda stresin oluştuğunu, genel anlamda organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdidinin söz konusu olduğunu dile getirdi. Şahin, tehdidin bedensel veya ruhsal olabileceğini, her iki durumdan birinin varlığının diğerini de bozacağını belirterek, beden ve ruhun ayrı iki sistem olmayıp, birbirini etkileyen tek bir sistem olduğuna değindi.
Şahin, stresle savaşma veya kaçınma denilen durumun belirtilerini; solunum ve kalp vurum sayısı artar, tansiyon yükselir, iç organlardaki kan, kas ve beyne yönlendirilir, kas gerilimi artar, sindirim yavaşlar, göz bebekleri büyür, bütün duyumlar artar, kanda alyuvarlar artar, beyne ve kaslara daha fazla oksijen taşınır şeklinde sıraladı.
Şahin: Stresin uzun süreli etkilerinden biri kronik hastalıklardır
Şahin, eşin ölümü, boşanma, eşle ayrı yaşamak, hapsedilmek, aileden yakın birinin ölümü, önemli bir kişisel yaralanma veya hastalık, emekli olmak, bir aile üyesinin sağlığında veya davranışlarında önemli bir değişiklik gibi olayların en fazla strese yol açan olaylar olduğunu söyleyerek, stresin kronik hastalıklar, anksiyete ve depresyon, düşünce ve bellek kusurları gibi uzun süreli etkilerinin olduğunu dile getirdi. “Stres karşısında kaygı veya depresyon ya da başa çıkma tepkisi verilebilir. Stres karşısında uyum sağlayıcı veya uyum gözetmeyen stratejiler geliştirilebilir. Problemi çözmeye ve duyguları azaltmaya yönelik stratejiler uyumla ilgili stratejilerdir” diyen Şahin, bu stratejileri; başkalarından yardım istemek, tek başına sorunu çözmeye çalışmak, duygularını anlatmak, problem hakkında konuşmamak, anımsatan şeylerden uzak durmak, problemin oluşmasını olumlu değerlendirmek, olayın sorumluluğunu kabul ya da reddetmek olarak sıraladı.
Stresle başa çıkmanın yeterli olmadığı durumlarda bilinçdışı savunma mekanizmalarının kullanılmaya başlandığını belirten Şahin, bunların bastırma, inkar, yön değiştirme, karşıt tepki oluşturma, gerileme gibi mekanizmalar olduğunu ve bu mekanizmaların aşırı kullanılmasının ruhsal, yetersiz kullanılmasının ise fiziksel hastalıklara yol açtığını dile getirdi. Şahin, stresle başa çıkmak için problem, duygu ve düşünce merkezli yaklaşımların kullanıldığını ifade ederek, bu yaklaşımlar hakkında detaylı bilgiler verdi.
Stresi azaltmada psikodrama, sanat, dans ve hareket terapisinin etkili olduğunu söyleyen Şahin, sanat aracılığıyla kişinin içindeki yaratıcı yönün açığa çıkarılarak, duygulara ulaşılması ve stresin azaltılmasının sağlandığını, dans ve hareket terapisinin ise, kişinin kendi bedenine güvenini arttırdığını, bedene yansımış olan sorunların farkındalığını ve beden aracılığıyla kendini özgür bir şekilde ifade etmeyi sağladığını dile getirdi.
Konferansın sonunda, LAÜ Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sibel Kaymakamoğlu tarafından Şahin’e teşekkür belgesi takdim edildi.