LAÜ’de “Orff Çalgıları Eşliğinde Porte Şatosunun Hikayesi” anlatıldı
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü tarafından “Orff Çalgıları Eşliğinde Okul Öncesi Öğrencilerine Nota Öğretimi: Porte Şatosunun Hikayesi” konulu seminer ve sergi düzenlendi. Etkinlik, Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi, Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferda Öztürk Kömleksiz’in açılış konuşması ile başladı.
Çocuklar yazı yazmaya başlamadan önce nota öğrenmeye ve okumaya başlıyor
1998 yılında çocuk müziği yapan Yaprak Sandalcı Turgay’ın kendisine ulaşarak, okuma yazma bilmeyen, nota bilgisi olmayanlar için yazmış olduğu hikaye kitabını incelemesini istediğini belirten Kömleksiz, Turgay’ın kitabında müzik yapmaya yarayan 7 notanın bir hikaye içerisinde anlatıldığını, zaman içerisinde bu metodla okul öncesi çocukların yazı yazmaya başlamadan önce nota öğrenme ve okumaya başladıklarını dile getirdi. Çocuklarla çalışma yaparken ve üniversitede müzik eğitimi verirken bu metoddan yararlandığını söyleyen Kömleksiz, etkinlikte Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü ve Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin erken çocukluk eğitiminde kullanılan Orff çalgılarından Metalefon ile verdikleri konser eşliğinde bu metodu tanıtmaya çalıştıklarını ifade etti.
Konser parçaları olarak seçtikleri repartuarı ünlü Japon müzisyen Suziki’nin keman metodundan alarak, 4 parça üzerine oluşturduklarını belirten Kömleksiz, keman için yazılan Suziki metodunu Orff çalgılarına uygulayarak, öğrencilerin notadan korkmadan, ilk olarak dinleyerek sonra da en zor partisyonları bile çalabilecek hale geleceklerini onlara kanıtlamaya ve müzik yapmalarını sağlamaya çalıştığını dile getirdi.
Sahne performansı eğlendirirken öğretmeyi amaçlıyor
Sahne performansının, öğretmen adayları tarafından kostümlü olarak canlandırılan hikaye ve nota eğitim metodunun, müzik aleti çalmaya başlamadan önce öğrenilmesi gereken nota, ses ve ritm bilgilerini, çocuklar eğlenirken, onları sıkmadan öğretme amacı taşıdığını belirten Kömleksiz, öğretmen adaylarının müzik dersi kapsamında aldıkları Orff öğretisini, müzik ve drama eğitimi ile çocuklara bu metodu uygulayacak duruma geldiklerini dile getirerek, çalışmaya katılan öğrencilerine yoğun çabaları için teşekkür etti.
Porte Şatosunun Hikayesi’nin canlandırıldığı sahne performansının ardından 116 kişiden oluşan Orff çalgıları orkestrası tarafından, Suziki metodundan seçilmiş müziklerle bir konser verildi. Erdal Abit İlköğretim Okulu anasınıfı, Lefke İstiklal Anaokulu, Yedidalga Anaokulu ve ilköğretim 1’inci sınıf öğrencilerin katıldığı konser sonunda LAÜ öğrencileri tarafından hazırlanan porte şatoları ve nota eğitimi hikaye kitapları anaokulu öğrencilerine hediye edildi.
LAÜ öğrencileri tarafından hazırlanan Porte Şatosu’nun çeşitli maketleri ise Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi girişinde sergilendi.