LAÜ’de “Meme Kanseri: Dokun Hisset ama Korkma” konulu panel gerçekleştirildi
Erken tanının önemine dikkat çekildi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından, ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ nedeniyle, “Meme Kanseri: Dokun Hisset ama Korkma” başlıklı panel düzenlendi. LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelin başkanlığını LAÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Deniz Şelimen yaparken, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Melek Ersoy Cingi ve Uzman Hemşire Filiz Uzun panele konuşmacı olarak katıldı.
Ekim ayının kanser farkındalık ayı olduğunu belirten Şelimen, meme kanserinin dünyada kadınları en çok tehdit eden ve zarar veren hastalık olduğunu, bu kanserin kadınlar kadar erkekleri de etkilediğini vurguladı. Meme kanserinin kadın erkek demeden herkesi tehdit altına alan bir kanser türü olduğunu ve herkesi ilgilendirdiğini ifade eden Şelimen, meme kanseri olduktan sonra değil, olmadan önce önlenmesinin önemine dikkat çekti.
Cingi: Kanser kadınlarda ölüm nedeni olarak ilk sırada
Sunumunda kanser, meme sorunları, meme kanseri belirtileri, meme kanserinin yerleşimi ve yayılımı, ilk örnekleri, meme kanseri görülme sıklığı ve risk faktörleri gibi konulara yer veren Cingi, kanseri genetik bir bozulma ve hücrelerin aşırı çoğalması ile istenmeyen yerlere sıçraması olarak ifade etti. Cingi, meme kanserinin belirtilerini; kitle, ağrı, meme başında akıntı, forgue belirtisi, meme üzerindeki deride ödem, portakal kabuğu görünüm, deride ülserasyon ve ödem, meme başında retraksiyon, komşu lenf nodlarında büyüme ve üst kolda anormal şişlik olarak sıraladı. Kanserin tüm dünyada ölüm nedeni olarak 2’inci sırada, kadınlar da ise ölüm nedeni olarak 1’inci sırada yer aldığını vurgulayan Cingi, meme kanserinde risk faktörlerini cinsiyet, yaş, ailede meme kanseri görülme, doğurganlık süresi, fazla kilolu olmak, sosyo ekonomik seviye, hareketsizlik ve sigara içilmesi olarak belirtti.
Uzun: 7 kadından 1’i meme kanseri riski taşıyor
KKTC’de meme kanseri kosununda istatistikler hakkında bilgi veren Uzun, kadınlarda görülen kanserlerde %35.6 oranı ile meme kanserinin ilk sırada yer aldığını, yıllık kanser tanısı alan hasta sayısının yaklaşık olarak 160 vaka olduğunu belirtti. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 2011 yılında 70 kadın, 3 erkek, 2012 yılında 51 kadın, 2013’de 76 kadın, 1 erkek hastaya meme kanseri tanısı konulduğunu açıklayan Uzun, 2014’ten sonra sadece Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde değil, Dünya’nın neresinde olursa olsun, meme kanseri tanısı konulan KKTC vatandaşlarının belirli bir sistemde toplanıp, tek bir merkezden verilerin çıkarılması için çalışmalar yapıldığını dile getirdi. 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından elde edilen istatistiklere göre meme kanserinin ilçelere göre dağılımın her 100 bin kişide, Gazi Mağusa 695, Girne 668, Lefkoşa ve Güzelyurt 542 kişi de görüldüğünü ifade eden Uzun, KKTC’de şuan da Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde ve diğer özel merkezlerde tarama yapıldığını belirtti. Yapılan istatistiklere göre 7 kadından 1’inin meme kanserine yakalanma riskinin olduğunu dile getiren Uzun, “Bu nedenle farkına varmak, kitleyi erken ortaya çıkarmak için taramalarımızı ihmal etmemeliyiz, erken tanı hayat kurtarır” dedi. Uzun ayrıca, meme kanserinde erken tanı yöntemleri olan mamaografi, ultrasound, klinik meme muayenesi ve kendi kendine meme muayenesi konusunda detaylı bilgiler aktardı.