LAÜ’de “Kadın İçin Adalet” paneli düzenlendi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Hukuk Fakültesi tarafından “Kadın için adalet” paneli düzenlendi.
LAÜ Hukuk Fakültesi Büyük Amfi Konferans Salonu’da gerçekleşen panelin moderatörlüğünü LAÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Günuğur yaptı. Günuğur, “Kadın adaletin simgesidir” diyerek, günün önemine dikkat çekti ve paneli başlattı.
Panelde Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler “Toplumda ve Siyasette Kadının Yeri” konulu sunum yaptı. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü raporlarının sonuçlarını katılımcılarla paylaşan Besler, Anadolu’da kadının Kurtuluş Savaşı yıllarından itibaren verdiği mücedeleyi ve çıkarılan kanunlar ile kadınlara verilen haklar konusunda bilgiler aktardı.
“Erkek Egemen Dünyada Kadın” konusunda sunum yapan Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pervin Somer, çalışan kadının toplumdaki yeri üzerinde durarak, “Kadın çalışmazsa işsizlik olmaz” tabirinin yanlış olduğunu dile getirdi. İstatistiklere göre çalışıp eve para getiren kadınların erkeklerden şiddet gördüğünü belirten Somer, şiddet gören kadının bu durumu aklileştirdiğini yani eşinin yaptığı bu davranışı akla uygun kılmak için çaba serfettiğini ifade etti.
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan “Dünyada ve Türkiye’de Erkeklerin Kadınlara Yaptığı Kötülükler” adlı sunumunda, şiddet türlerinin ekonomik, psikolojik, fiziksel ve cinsel olmak üzere 4 kategoride incelendiğini belirterek, örnekler verdi.
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan “Toplumsal Cinsiyet Toplumda Kadına Biçilen Roller-Çözümleri ve Kadınların Adaleti Erişiminde
İstanbul Barosu’nun Rolü” konulu sunumunda kadının doğurganlık özelliği ile erkekten farklı ve çok özel olduğunu söyledi. Tuskan, ancak tarih boyunca kadının bu üstün özelliğine rağmen horlandığını, ezildiğini, sömürüldüğünü ve cinsel kimliğinin istismar edildiğini belirtti.
LAÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Gülçin Çam ise “Kadına Yönelik Mobbing” konulu sunumunda mobbingi, bir veya birkaç kişi tarafından diğer bir kişiye yönelik düşmanca ve ahlak dışı yöntemlerle sistematik bir biçimde uygulanan psikolojik bir terör olarak tanımladı. Çam, sunumunda mobbinge sebep olan kişilerin özellikleri, mobbing oluşturan davranışlar ve türleri konularında detaylı bilgiler aktardı.
Panel, soru cevap bölümün ardından LAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Erişgin tarafından konuşmacılara teşekkür plaketi takdimi ile son buldu.