LAÜ’de “Dünyada ve Türkiye’de Kahve Kültürü” konuşuldu
Kahve, sudan sonra en fazla tüketilen içecek
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Gastronomi Kulübü tarafından “Dünyada ve Türkiye’de Kahve Kültürü” konulu konferans gerçekleştirildi. LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa, Nestlé Beslenme, Sağlık ve İyi Yaşam Müdürü & Diyetisyen Ceren Batmaz Sarı ve Nestlé ARGE Mühendisi Beyza Hunutlu konuşmacı olarak katıldılar. Konuşmacılar, “Kahve, Beslenme ve Sağlık” ve “Mutfak Ürünleri Teknolojisi ve Üretim Süreçleri” konularında sunum yapıp, katılımcılara bilgi verdiler.
Sarı: Kahve Arabica ve Robusta adında 2 tür kahve çekirdeğinden meydana geliyor
Sunumuna video gösterimi ile başlayan Sarı, kahvenin uzun yıllardan beri hayatın bir parçası, sudan sonra en fazla tüketilen içecek ve kahve üzerinde çok fazla bilimsel çalışmanın olduğunu dile getirdi. Sarı, kahveyi tanıtmaya yönelik bilgiler vererek, kahvenin her mevsim yeşil kalan, yapraklarını koruyan odunsu bir bitkiden meydana geldiğini ve Etiyopya kökenli bir bitki olduğunu söyledi. Sarı, kahvenin Arabica ve Robusta adında 2 tür kahve çekirdeğinden meydana geldiğini söyleyerek, Arabica’nın daha geniş yapraklı, Robusta’nın ise, yukarı doğru uzayan yapraklara sahip bir bitki olduğunu dile getirdi. Kahve yapımında kullanılan bu bitkilerin tat ve doku oluşturmada farklı özelliklere sahip olduğunu ifade eden Sarı, bu bitkilerin yağış alan yerde yetiştiğini, kahve çekirdeklerinin iyi yetişebilmesi için bol su alması ve yetiştikleri bölgelerde don olayının gerçekleşmemesi gerektiğini söyledi.
Kahvenin ilk olarak Yemen’de popüler olmaya başladığını dile getiren Sarı, kahvenin Dünya’nın her yerinde yetiştirilemediğini, sadece tropikal bölgelerde yetiştirilebildiğini dile getirerek, kahve üretiminin en fazla Brezilya’da olduğunu ve kahvenin en çok Kuzey Avrupa ülkelerinde tüketildiğinin bilgisini verdi.
Konferansın devamında inovasyon ile ilgili video gösterimde bulunan Hunutlu, “İnovasyon var olanı değiştirme veya oluşturma anlamına gelir, bunu 3 aşamada gerçekleştiririz, ilk olarak fikir doğar, ardından fikir bilgilerle desteklenir ve reçetesi geliştirilir. Daha sonra onay sürecini gerçekleştiriyoruz ve inovasyonumuz burda son buluyor, bize marka değer kazandırıyor” dedi.
Hunutlu, kahveyi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler, kahvenin saklama koşulları, servis teknikleri ve Dünya’da kahve kullanımı ile ilgili birçok ülkeden örnekler vererek, ev tipi kahve yapımı ve hazır makinelerde yapılan kahvelerin hazırlanma teknikleri ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
LAÜ Gastronomi Mutfağı’nda gerçekleşen etkinliğin ikinci bölümünde ise, Barista Ahmet Orkun Kızılay, kahve ve mutfak ürünleri üzerine Gastronomi Bölümü öğrencileriyle birlikte uygulamalı çalışmalar yaptı. Kızılay, öğrencilere nescafe ile yapılan farklı kahve çeşitlerini göstererek, öğrencilerle yaptığı ürünleri katılımcılara tattırdı.
Öğrenciler için kahve ve çeşitlerinin tanıtıldığı, kahve servisi tekniklerinin anlatıldığı, bilgilendirici sunumların yer aldığı etkinlikte, öğrenciler uygun yöntem ve teknikler ile farklı kahve türlerini hazırlayıp servis yapabilme fırsatı buldu.