LAÜ’de “Doğum ve Komplikasyonlar” irdelendi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Acil Müdahale Hizmetlerinde Doğum ve Komplikasyonlar” konulu konferansa, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Erkut Öner konuşmacı olarak katıldı.
Öner, sunumunda ‘Doğum olayı nedir ve nasıl gerçekleşir, doğum nasıl başlar, gerçek sancı ve yalancı sancı nedir?’ konuları hakkında detaylı bilgiler verdi. Öner, doğum eyleminin, serviks dilatasyonuna neden olan ve giderek sıklaşarak şiddeti artan kontraksiyonlarla beraber fetus ve eklerinin dışarı atılması ile karakterize bir klinik süreç olduğunu belirtti. Doğum eyleminin ne kadar süreceği ve nasıl bir seyir izleyeceğinin kadından kadına değişiklik gösterdiğini dile getiren Öner, her evrede gelişen olayların bütün kadınlarda aynı olduğunu ifade etti.
Öner, gerçek sancı ve yalancı sancı arasındaki farkları açıklayarak, gerçek sancı düzenli ve 3- 5 dk bir geldiğini, gittikçe şiddetinin arttığını, daha fazla kasıklarda ve bel kısımlarında ağrıların hissedildiğini ve doğum sancısını kesen herhangi bir ilacın olmadığını dile getirdi. Yalancı sancının anneyi yanıltığını, düzensiz aralıklarla sancıların meydana geldiğini söyleyen Öner, sancıların her 15- 20 dakikada bir geldiğini, düzensiz sancıların uzun sürdüğünü ve ağrının sadece kasıklarda olduğunu ifade etti. Yalancı sancının ağrı kesici ile durdurulabileceğini belirten Öner, bu sancının her ağrıda 30-40 saniye arasında bebeği doğum kanalına ittiğini ve Alt Segment ve Üst Segment olarak rahimi ikiye böldüğünü söyledi. Öner, Alt Segment’in, eylem ilerledikçe inceldiğini, bu durumun da bebeğin (fetüsün) ilerlemesine yol açtığını, Üst Segment’in ise, ağrılar-eylemler ilerledikçe kalınlaştığını ve her ağrıda bebeği aşağı ittiğini dile getirdi.
Öner, doğum sırasında karşılaşılan durumlar doğum sonrası ve geç doğum komplikasyonları hakkında da bilgi vererek, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.