LAÜ’de “Diyabette Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulamaları Çalıştayı” düzenlendi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından “Diyabette Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulamaları Çalıştayı” gerçekleştirildi.
LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Egzersiz Laboratuvarları’nda iki gün boyunca devam eden çalıştay, diyabette fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarında kullanılan güncel yöntemlerle ilgili teorik ve pratik bilgilerin kazandırılması amacıyla gerçekleştirildi. Çalıştaya, Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç konuşmacı olarak katıldı.
Malkoç: 2020 Ulusal Diyabet Stratejisi’nin temel özellikleri akılcı, kapsayıcı ve katılımcı olmasıdır
Malkoç, diyabeti vücudun besinleri enerji için kullanma yeteneğini bozan ciddi ve uzun süren bir hastalık olduğunu ve bozulmuş glükoz, yağ-protein metabolizmasıyla karakterize kronik bir hastalık olarak tanımladı. 2020 Ulusal Diyabet Stratejisi’nin temel özelliklerini; ülke ihtiyaçlarına ve gerekçelerine uygun ‘akılcı’, diyabeti tüm yönleri ile ele alan ‘kapsayıcı’, ilgili tüm tarafların katılımı ile hazırlanmış ‘katılımcı’ olarak açıklayan Malkoç, Ulusal Diyabet Stratejisi’nin diğer bir alt amacını da diyabet hastaların yaşam kalitelerini ve yaşam sürelerini arttırmak, diyabetin akut ve kronik komplikasyonlarını azaltmak ve diyabet prevalansını azaltmak olarak belirtti.
“Yaşam sürecinde fizyoterapist egzersiz uzmanıdır” diyen Malkoç, diyabet tedavisinin dört ana öğesi olduğunu söyleyerek, bu öğeleri eğitim, tıbbi beslenme tedavisi, egzersiz ve ilaç olarak sıraladı. Diyabet ve egzersizde neyin yanlış gittiğini, insülinin hücre metabolizmasındaki rolünü, insülinin karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasındaki rolünü görsel sunumlar eşliğinde kapsamlı olarak katılımcılara aktardı. Malkoç, diyabet yönetiminde egzersizi mevcut komplikasyonlara adapte edilerek, planlanmış düzenli fiziksel aktivitenin tüm diyabetli hastalara önerildiğini, genel sağlık ve kilo kontrolü için önemli olduğunu, düzenli fiziksel aktivitenin insülin direncini azalttığını ve yüksek riskli kişilerde tip 2 diyabetini önlediğini belirtti.
Çalıştayın sonunda, çalıştaya katılan öğrencilere katılım belgesi verilirken, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gülbin Ergin tarafından Malkoç’a katkılarından dolayı teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.