LAÜ’de Bir İtalyan Tarihçinin Gözüyle Atatürk konuşuldu
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 79. ölüm yıldönümü nedeniyle anma töreni ve “Bir İtalyan Tarihçinin Gözüyle Atatürk ” konulu bir konferans düzenlendi.
LAÜ Atatürk Büstü önünde üniversite öğretim üyeleri, idari personeli, çok sayıda da öğrencinin katılımıyla saat 09:05’te Atatürk büstüne çelenk sunulup, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Arkasından Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç.Dr. İhsan Tayhani, günün anlam ve önemine ilişkin kısa bir konuşma yaptı.
Anma töreninin ardından, LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda açılış konuşmasını Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadettin Yıldız’ın yaptığı “Bir İtalyan Tarihçinin Gözüyle Atatürk ” konulu konferansa geçildi. Konferansta Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karakartal Sapienza Universita Di Roma Öğretim Üyesi Prof. Fabio L. Grassi tanıtmak için konuşma yaptı.
Yıldız: “Mustafa Kemal’e bugün uzaktan nasıl bakılıyor bunu görelim istedik. Bu uzaklığı sadece iki ülke arasındaki mesafe olarak söylüyorum yoksa uzaklardan da Mustafa Kemal’e yaklaşmanın mümkün olduğunu değerli Grassi bize anlatacak” diyerek, konferansı başlattı.
Karakartal: “Grassi 1963 yılında Roma’da doğdu, uzun yıllar İstanbul’da yaşadı. 2005 yılından sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Batı Dilleri Edebiyatı Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Aynı üniversitede Atatürk İlke ve İnkılapları Uygulama ve Araştırma Merkezi üyeliği yaptı” dedi. Karakartal, Grassi’nin Mustafa Kemal’in hayatını anlattığı Atatürk adlı kitabının ikinci baskısını yazmakta olduğunu söyleyerek, bu kitabı 25 yıllık bir entelektüel serüvenin meyvesi olarak tanımladığını belirtti.
Grassi: Atatürk çok başarılı bir liderdir
Prof. Fabio L. Grassi, sözlerine davasını benimsediği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve saygın bir üniversite olan Lefke Avrupa Üniversitesi’nde bulunmaktan onur duyduğunu belirterek başladı. Atatürk’ün çok yönlü bir lider olduğunu, “Kültür, Siyaset, Diplomasi ve Savaş” alanlarında son derece başarılı bir lider olduğunu söyleyen Grassi, ancak onun entelektüel birikimi, devlet ve siyaset adamlığı, insanlığa yaptığı katkı, verdiği bağımsızlıkçı mücadele ve gerçekleştirdiği devrimin önemli olduğunun altını çizdi.
Ayrıca Grassi, Atatürk’ün bir kültür adamı olduğunu, on binlerlerce kitabı kendi geliştirdiği yöntemle, bazen gerekli bölümlerine yönelerek okuduğunu belirtti. Grassi, 1930’lu yıllarda İtalya’da Mussolini Faşizmi, Almanya’da Hitler Nazizmi yükselişte iken, Atatürk Cumhuriyete ve Demokrasiye geçiyordu. Bu yönelim gözardı edilmemelidir.
Grassi, “Atatürk’lü yılların dikkat çeken bir diğer özelliği de 1929 Dünya Ekonomik bunalımı, bütün dünyayı kasıp kavururken Atatürk’ün yönlendirmesiyleTürkiye’de uygulanan ekonomi politikaları sayesinde Türkiye bu bunalımdan etkilenmemiştir” dedi.
Atatürk’ü doğru anlamak için öncelikle Büyük Söylevi’nin ve 10’uncu yıl Nutku’nun da iyi okunması gerektiğini ilave eden Grassi, O, “Global Düşün, Yerli Davran” prensibiyle hareket eden bir büyük liderdir diyerek konuşmasını sonlandırdı.