LAÜ’de acil müdahalelerde paramediklerin rolü ele alındı
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Öğrenci Dekanlığı ve Paramedik Kulübü tarafından “Acil Sağlık Sistemi ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Çalışmaları” konulu konferans düzenlendi. Konferansa, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nden Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Hasan Kuş ile Acil ve UMKE Sorumlusu Dr. Enver İnce konuşmacı olarak katıldı. LAÜ öğrencileri ile bir araya gelen Ankara Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) yöneticileri afetlerde ve olağandışı durumlarda, olay yerinde tıbbi müdahale ve kurtarma yapan özel eğitimli sağlık ekiplerinin çalışma sistemini ve acil sağlık sistemi ile ilgili detaylı bilgiler aktardırlar.
Konferans öncesinde katılımcılara paramedik birimi hakkında kapsamlı bilgi veren konuşmacılar, daha sonra uygulamalı olarak vaka canlandırmaların yer aldığı kısa bir sinevizyon gösterimi sundular.
İnce: Paramedikler çalışma sahasını çok iyi biliyor
İnce sunumunda, paramediklerin yaşanan herhangi bir olayda hastaya ya da yaralıya en kısa sürede nasıl müdahele edeceğini çok iyi bilen kişiler olduğunu söyleyerek paramediklerin yaptıkları iş gereği çalışma sahasını çok iyi bildiklerini belirtti. İnce, bu mesleği okuyan öğrencilerin kalifiye iyi birer paramedik olması için, teorik derslerin yanında uygulamaya ve vaka canlandırmasına yönelik saha çalışması yapmalarının önemine dikkat çekerek öğrencilere, teknik ve uygulamalı vaka canlandırmalardan örnekler verdi. İnce, paramedikçilerin en önemli görevinin yaşanan bir olayda vakaya hızlı bir şekilde müdahale ederek, kısa zamanda hastayı en yakın hastaneye yetiştirmek olduğunun altını çizdi.
Kuş: Türkiye’de ‘afet bilinci’ 1999 Marmara depremiyle ortaya çıktı
Türkiye’de afet bilincinin 1999’da Marmara depremiyle farklı boyut kazandığını belirten Kuş, Marmara deperemi sonrası TC Sağlık Bakanlığı’nın ciddi adımlar atarak, profesyonel personellerin yetiştirilmesine katkı sağladığını söyledi. Kuş, Türkiye’de 81 ilde UMKE’nin kurulduğunu, temel eğitim alan toplam personel sayısının ise 6.000’e ulaştığını ifade etti.
Kuş, yaşanan bir afet sırasında olay yerinde pratik uygulamanın kısa sürede nasıl yapılması ve vakaya nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgiler vererek yaşanan olayda öncelikli olarak canlı vakalara müdahale edilmesinin birçok hayatı kurtarabileceğine dikkat çekti.