LAÜ Öğretim Üyesi Tuzcu, turunçgil üretimindeki yanlış uygulamalara dikkat çekti
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Tuzcu, Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği’nin düzenlediği seminere katılarak, “Potasyum ve Fosfor Gübrelemesi” konusunda bilgiler verdi. Birlik Başkanı Turgut Akçın’ın açılış konuşması ile başlayan seminerde Tuzcu, “Turunçgillerde Fosforlu ve Potasyumlu Gübrelerin Yeri, Kullanılma Zamanları ve Bunların Meyve Verim ve Kalitesine Etkileri” üzerine hazırladığı sunumu ile ilgili bilgileri üreticilerle paylaştı.
Lefke ve Güzelyurt bölgesindeki turunçgil üreticilerinin, kamu ve özel sektörlerde çalışan Ziraat Mühendislerinin, LAÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen seminerde, Tuzcu çalışmasını görseller eşliğinde sundu.
KKTC ekonomisinde önemli bir yeri olan turunçgil yetiştiriciliğinde, bir çok alanda olduğu gibi fosforlu ve potasyumlu gübrelerin kullanımında da yanlış uygulamaların yapıldığını belirten Tuzcu, bu uygulamalar sonucunda KKTC turunçgil yetiştiriciliğinde meyve verim ve kalitesinde düşüş olduğunu ve bunun yanında gübrelerin uygun şekilde ve zamanda kullanılmaması nedeniyle üreticilerin maddi kayıplara da uğradıklarını açıkladı. Tuzcu, gübreleme uygulamalarının zamanını, turunçgillerde çiçek tomurcuğu oluşumunun fizyolojik ve morfolojik özelliklerini görseller eşliğinde anlatarak, gübre uygulama zamanının “tomurcukların fizyolojik ayrım dönemi”nden önce olduğunu, bu dönemde gübrelerin topraktan alınabilir formda olmalarının önemi üzerinde durdu.
Gübreleme döneminin KKTC iklim koşullarında Aralık ayı ortalarında olması gerektiğini söyleyen Tuzcu, uygulamaların tınlı ve orta ağır topraklarda bir kerede, süzek ve kumlu geçirgen topraklarda 3-4 parçaya bölünerek verilmesi gerektiğini nedenleriyle açıkladı. Her üreticinin, bahçesinde zamanında yapılmış yaprak analizleri sonuçlarına göre gübreleme programlarının ve uygulamalarının yapılması gerektiğine vurgu yapan Tuzcu, kompoze gübrelerin kullanılmasından genelde zorunluluk olmadıkça kaçınılması ve kullanılacak gübrelerin özellikle dolgu maddelerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti. Tuzcu sunumunda, daha çok asidik köklü veya nötr dolgu maddeli gübrelere önem verilmesi gerektiğine değinerek, bu gübreler kullanılmadığı takdirde zaten kireçli olan KKTC’deki bahçelerde kireç miktarının artacağı tehlikesine dikkatleri çekti.
Fosforlu gübrelerin kullanımında serpmeden veya damla sulama sistemiyle verilmesinden kaçınılarak ağaçların kılcal köklerine suda eriyebilir yani alınabilir formda verilmesinin önemini vurgulayan Tuzcu, yaprak gübrelerinin kullanılmasının olanaklı olduğunu fakat, yapılan uygulamalarla verilmesi gerekli bitki besin maddelerinin verilmiş olmasının sağlanmasının temel özellik olduğunu dile getirdi. Tuzcu, bunun dışında yapılan fosforlu gübreleme uygulamalarının bitkiye verilen bitki besin maddeleri alınabilir formda olmadıkları için bir yarar sağlamayacağını ifade etti.