LAÜ öğretim üyesi İftar’ın otizmle ilgili yeni kitap seti yayımlandı
Lefke Avrupa Üniversitesi Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gönül Kırcaali İftar’ın “Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı” başlığında 3 ciltlik bir kitap seti yayımlandı. Anı Yayıncılık tarafından yayımlanan kitap setine internetten ya da kitapçılardan ulaşılabilir.
Kitabın konusunu oluşturan otizm, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve KKTC’de de hızla yaygınlaşmakta olan bir gelişimsel yetersizlik kategorisi olduğuna değinen İftar, otizmin tıbbi tedavisi olmamakla birlikte, bazı eğitim yöntemleri ile otizm tanılı çocukların önemli bir bölümünde çok büyük ilerlemeler sağlamakta olduğunu ifade etti. İftar, bu yöntemler arasında en güçlü bilimsel dayanağa sahip olan yöntemin, Lovaas tarafından ABD’de geliştirilmiş olan “erken” ve “yoğun” davranışsal eğitim yöntemi olduğunu belirtti.
LAÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gönül Kırcaali İftar ve ekibi tarafından, Lovaas yöntemine dayalı olarak eliştirilmiş bir program olan OÇİDEP’in (Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı) esas amacı, otizmdeki başlıca yetersizlik alanlarına yönelik bir dizi davranışsal müfredat alanını hazırlayarak, bu müfredat alanlarında yer alan becerileri öğretmek üzere kullanılan davranışsal öğretim tekniklerinin geliştirmesi hedefleniyor.
OÇİDEP’in temel hedef kitlesi, orta ya da ileri derecede otistik özellikler gösteren okul öncesi dönem çocukları olduğunu anlatan İftar, bu çocuklara programın haftada en az 20 saat süreyle ve birebir ağırlıklı olarak uygulanması gerekmekte olduğunu, öte yandan daha büyük yaşlardaki otizmli çocuklarda ve daha hafif düzeyde otistik özellikler gösteren çocuklarda da OÇİDEP’te yer alan belirli müfredat alanları ve öğretim tekniklerinin etkili şekilde kullanıldığına vurgu yapıyor.