LAÜ Öğretim Üyesi çocuklarda sağlıklı beslenmenin önemine değindi

Okullar Açılıyor Çocukların Beslenmesine Dikkat Edin
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazal Bardak, yeni eğitim yılı başlamadan çocuklarda sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, temel beslenme alışkanlıklarının bu çağda kazanılabileceğini vurguladı.
Okul çağı döneminin hızlı büyüme, gelişme ve öğrenme süreçlerini kapsadığı için sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığı bir dönem olarak kabul edildiğini belirten Bardak, bu yaş grubu çocuklarda sağlıklı beslenmenin; bedensel, duygusal, sosyal gelişim ve okul başarısını olumlu yönde etkilediğini ve yetişkinlik döneminin temel beslenme alışkanlıklarının da bu dönemde kazanılabileceğini dile getirdi.
“Yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların sınıfta dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve böylelikle okul başarılarının düşük olduğu saptanmıştır” diyen Bardak, aileler çocuklarının yalnızca okul başarılarıyla değil, onların gelişmelerini izleme ve sağlıklı beslenme davranışları geliştirmeleriyle de yakından ilgilenmeli, kendi beslenme alışkanlıkları ile rol model olduklarını unutmamaları gerekliliğine dikkat çekti. Bardak, öğrencilere temel beslenme bilgilerinin verilmesi, öğrenilen bilgilerin davranışa dönüştürülmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarına zamanında müdahale edilmesi ve beslenme davranışları ile örnek olma konusunda, ebeveynlerin yanı sıra, öğretmenlere de önemli sorumluluklar düşmekte olduğunu ifade etti.
Kahvaltı altın ve en önemli öğün
“Sabah kahvaltısının, çocukların büyüme ve gelişiminde ne kadar önemli olduğu kabul edilen bir gerçek olmasının yanında uzun süreli açlığın ardındaki ilk öğündür. Bu süre 8 saat ile 12 saat arasında değişmektedir. Bu açlık süresinin ilk 3-4 saatinin ardından geçen süre büyümekte olan çocuğun gereksinimi olan enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarının kendi vücudundaki depolardan sağlanmasını gerektirir” diyen Bardak, kahvaltı alışkanlığı kazanmak kadar kahvaltıda alınan besinlerin çeşitliliğinin ve miktarının da aynı önemi taşıdığını söyledi.
Evinde kahvaltı yapamayan birçok öğrencinin çözümü kek, simit, poğaça, açma gibi besin değeri düşük ancak enerji değeri yüksek yiyeceklerde aradığını, gelişim çağındaki çocukların kahvaltıda protein değeri yüksek gıdaları tüketmelerinin teşvik edilmesi gerekliliğine vurgu yapan Bardak, poğaça, açmanın içerisinde bolca yağ olan, beyaz undan yapılan bir besin olduğu için faydasından çok zararının olduğunu ve içerisinde fazla yağ barındırdığından hem açlık şekerini arttırdığını hem de kısa süreli bir tokluk hissi verdiğini dile getirdi.
Evde kahvaltı yapmaya zamanı olmayan çocuklar için önerilerde bulunan Bardak, tam tahıllı ekmekten sandviç hazırlamasının daha faydalı olacağına ve peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu, taze sebzeler, birkaç dilim ekmek veya 1 bardak süt, 1 adet mandalina gibi 1 porsiyon meyve çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneği olduğunu belirtti.
Tenefüsler ve ara öğünler
“Çocuklara ara öğün alışkanlığı kazandırmak önemlidir. Çocuğunuzun hoşuna gidecek taze hazırlanmış bir sandviç, süt, ayran, taze ya da kuru meyve, sebze çubukları gibi alternatifler hazırlanıp beraberinde okula gönderilebilir” diyen Bardak, çocukların okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde de hem besin içeriği hem de hijyen açısından dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti. Süt, ayran gibi ambalajlı besinleri satın alırken etiket bilgisinde üretim izninin bulunmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına, ambalajsız satılan tost, simit, poğaça gibi yiyeceklerin de temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bardak, çocuklara etiket okuma alışkanlığı kazandırılarak son kullanma tarihine bakmaları, tarihi geçmiş ürünleri almamaları ve tüketmemelerinin öğretilmesi gerektiğine vurgu yaptı.