LAÜ Öğretim Üyesi Bardak, kış aylarında beslenme konusunda bilgiler verdi
Kış aylarında yağlı ve şekerli besinlere eğilim arttıyor
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazal Bardak, kış aylarında beslenme konusunda bilgiler vererek, bağışıklık sistemini daha güçlü kılmak gerektiğine, sağlığı korumak ve de vücudu güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenmenin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
“Metabolizmanın vücudu ısıtmak için hızlanmasına bağlı olarak, bu mevsimde hem besin ihtiyaçlarımız daha fazla olabilmekte hem de iştah mekanizması değişerek artış göstermektedir” diyen Bardak, havaların soğuması ile birlikte beslenme şeklinde değişikliler olduğunu, genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilimin arttığını belirtti. Bardak, kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirildiğini, fiziksel aktivite yoğunluğunda azalma olduğunu dile getirerek, iştahın artması ve daha fazla besin tüketilmesinin yanında fiziksel olarak daha az aktif olmak ve gece televizyon başında geçirilen sürelerin artmasına bağlı olarak, yağlı ve şekerli besin tüketimine karşı isteğin de arttığına vurgu yaptı.
Tüketilmesi gereken besinler
“Sağlıklı ve mutlu bir kış ayı için mevsiminde sebze ve meyvelerle dengeli beslenmeyi ve yeterli sıvı almayı unutmamalıyız” diyen Bardak, kişinin hem formunu korumak hem de bağışıklık istemini güçlendirmek adına bu mevsimde en çok tüketilmesi gereken ve tüketilmesine ağırlık verilmesi gereken besinleri sıraladı:
1. Mevsimine uygun şekilde bol meyve ve sebze tüketilmesi önerilmektedir. Vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılmakta fayda vardır. Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
2. Demir, çinko, bakır ve selenyum gibi mineraller ile A, E ve C vitaminleri, vücudun bağışıklık sisteminin çalışması ve enfeksiyonlar ile mücadelede oldukça elzemdir. Kırmızı etler ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinler proteinin yanı sıra, demir ve çinkonun, balıklar da selenyumun önemli kaynağıdır.
3. Kuru baklagiller ve yağlı tohumlar ise demir, çinko ve selenyum için önemli bitkisel kaynaklı besinlerdir. Kırmızı etler A vitamini, havuç ve balkabağı ise A vitamini öncüsü olan β-karotenden oldukça zengindir.
4. Her mevsimde olması gerektiği gibi karbonhidrat, protein ve yağları günlük beslenmemiz içerisinde dengeli bir şekilde tüketmesine özen gösterilmelidir.
5. Beslenmede yağ tüketimine son vermek en sık yapılan hatalardandır. Oysaki A, D, E, K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir ve yağı tüketmemek demek bu vitaminlerinde kullanılabilirliğini azaltmak demektir. Yağ kilo denetiminde de önemlidir, doğru miktarda kullanımıyla açıkma hissinizi azaltıp daha tok kalmanızı sağlayacaktır. Beslenmede kullanılan yağ türü bağışıklık sisteminin güçlenmesi içinde büyük önem taşır. Balık, balık yağı, fındık omega-3 yağ asitlerinden zengin olup, zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlar omega-9, mısırözü, ayçicek yağıda omega-6 açısından zengindir.
6. Günde 2 kez az yağlı süt ve süt ürünlerini tüketiyoruz, vitamin D depolarını doldurmaya bu şekilde devam etmek mümkündür. Ayrıca süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, fosfor, vitamin D kemiklerimizi korumaktada çok önemlidir.
7. Kış sebzeleri olan pırasa, ıspanak, kereviz ve lahana gibi çeşitlere sofranızda yer vermelisiniz. Bu sebzeler daha iyi bir sindirim sistemine sahip olmanıza yardım eder.
8. Kahvaltı konusunu kış aylarında da ihmal etmemek gerekir. Her gün düzenli kahvaltı yaparak daha dinç ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak mümkün. Kahvaltıda protein ve lif zengini yiyecekler metabolizma hızını artırır.
9. Kışın susanılmasa bile günde 2-2,5 litre (10-14 bardak) su tüketilmesi gerekmektedir. Soğuk hava nedeniyle kışın favori içecekleri genellikle sıcak içeceklerdir. Sıcak içecek olarak genellikle kafein-tein içeriği yüksek olan çay-kahve tercih edilmektedir. Bitki çaylarının tercih edilmesi daha iyi bir alternatif olacaktır.