LAÜ öğrencilerinin farkındalık projeleri devam ediyor
Kadına yönelik şiddete dikkat çekildi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Öğrenci Dekanlığı’na bağlı Sosyal Hizmet Kulübü tarafından Toplumla Sosyal Hizmet Uygulaması Dersi kapsamında mor bir çerçeveden yürütülen “Kadına Yönelik Şiddete Farkındalık” projesi gerçekleştirildi. Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde düzenlenen proje, Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Özgür Bayır tarafından yürütüldü.
Bayır: Öğrenciler sergi önünde fotoğraf çekimi için mor çerçeve hazırladılar
Bayır, toplumu olumsuz yönde etkileyen en yaygın toplumsal sorunların başında gelen kadına yönelik şiddete dair farkındalık oluşturmak için 4. sınıf öğrencilerinin stand kurduklarını belirterek, mora boyanmış “dur” işaretiyle katılımcıların ellerini boyadıklarını ifade etti. Öğrencilerin sergi önünde fotoğraf çekimi için mor çerçeve hazırladıklarını dile getiren Bayır, böylece katılımcılar mor bir çerçeveden, ellerinde dur işaretiyle şiddete “dur” dediklerini belirtti.
“Son yıllarda meydana gelen kadın cinayetlerinde ateşli silah ve bıçak ile öldürme ön sırada yer alıyor” diyen Bayır 2017’den 2018 Ekim’e kadar 608 kadının şiddet mağduru olduğunun resmi kayıtlara geçtiğini, Sosyal Hizmetler Dairesi’ndeki resmi verilere göre Ocak ile Eylül ayları arasında şiddet gördüğü gerekçesiyle 205 kadının polise başvurduğunu, 16 kadının ise; Alo 183 Sosyal Hizmetler Hattı’na şiddet ihbarı yaptığını dile getirdi. 5 Kasım 2016 – 21 Kasım 2018 tarihleri arasında 50 kadın ve 48 çocuğun Lefkoşa Türk Belediyesi Kadın Sığınma Evi’ne yerleştirildiğini belirten Bayır, “Bununla birlikte Sığınma Evi’ne yerleşmeyen 32 kadına da dışarıdan destek sağlandı. 2017 yılında ise 281 kadın şiddet nedeniyle polise başvurmuş, 16 kadın da Alo 183 İhbar Hattı’na başvurmuştu” dedi.
Bayır, “Öğrencilerimiz etkili görseller ve materyallerle toplumu kadına yönelik şiddet üzerinde düşünmeye yönlendirdiler
Bayır, “Öğrencilerimiz, bu noktadan hareketle sadece fiziksel şiddetin değil şiddetin diğer türlerinin de tamamen ortadan kaldırılmasının toplumu bilinçlendirmekle mümkün olabileceğini görmüş ve bu projeyi gerçekleştirerek etkili görseller ve materyallerle toplumu kadına yönelik şiddet üzerinde düşünmeye yönlendirmişlerdir” dedi.