LAÜ öğrencileri kent silüetleri çizimlerini canlı silüet görsellerine dönüştürdü
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından “Kent Silüetleri Öğrenci Atölye Çalışması ve Yeniyıl Sergisi” düzenlendi. Çalışma, LAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayça Arslan ile Dr. Nilay Birsel tarafından yürütüldü.
Arslan: Atölye çalışmasında dünya başkentleri ve metropolleri arasından seçilmiş ve tanınmış ünlü mimari öğeler vurgulanmak istendi
Çalışma hakkında bilgi veren Arslan, Temel Tasarım Dersi kapsamında öğrencilerin öğretim görevlileri tarafından verilen kent silüetleri çizimlerini maket çalışmaları ile 3 boyutlu, renkli, dokulu yaşayan canlı silüet görsellerine dönüştürdüğünü ve atölye çalışması kapsamında öğrencilere verilen kentlerin, başta İstanbul, İzmir, Ankara olmak üzere dünya başkentleri ve metropolleri arasından seçilmiş ve tanınmış ünlü mimari öğelerden oluştuğunu ve çalışmada bu öğelerin vurgulanmak istendiğini ifade etti.
“Örnek olarak, İstanbul Kenti’nin Boğaziçi Köprüsü, Kız Kulesi, Topkapı Sarayı ve camileri özellikle megakent İstanbul’u yansıtacak nitelikte 3 boyutlu hale getirilerek, 50/70 posterler formatında ışıklandırılarak ve renklendirilerek öğrenciler tarafından oluşturuldu” diyen Arslan, aynı zamanda İzmir Kenti ünlü Efes Harabeleri, Saat Kulesi ve Konak Meydanı’nın ön plana çıkartılarak, 3 boyutlu olarak renkli ve ışıklı poster formatında sunulduğunu dile getirdi. Ankara kenti’nin, kent için bir simge yapı olan Anıtkabir’in mimari öğe olarak 3 boyutlu poster haline getirildiğini söyleyen Arslan, “Diğer taraftan yurtdışından da kent silüetleri örnekleri yılbaşı sergisi için çalışılmış, Amsterdam tarihi kanal evleri, Turin yeşil doğası ve antik Roma yapıları öğrenciler tarafından 3 boyutlu modeller haline getirilerek poster haline getirildi” dedi. Arslan, kent silüetleri posterlerinin hazırlanırken öğrencilerin renkli kartonlar ile bina cephelerini süslediklerini; dağ, deniz gibi doğal elemanları da silütlerine fon olarak kullandıklarını belirtti.
Arslan, gerek kentsel cephelerin kesilip yapıştırılmasında, gerekse 3 boyutlu hale dönüştürülüp renklendirilmesinde ve birleştirilerek poster haline dönüştürülmesinde öğrencilerin son derece emek harcadığını ifade etti. Öğrencilerin üç atölye günü boyunca çalıştıklarını, yeniyıl sergisini oluşturabilmek ve yetiştirebilmek için ellerinden gelen özveriyi fazlasıyla gösterdiklerini söyleyen Arslan, “Bu emek dolu ve son derece özverili çalışmalarından dolayı tüm ARCH 151 Basic Design 1 öğrencilerini yürekten tebrik ediyorum ve başarılarını devamını diliyorum” dedi.