LAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Saban, Çoçuk Haklarına değindi
Lefke Avrupa Ünversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihal Saban 20 Kasım Çocuk Hakları Günü nedeniyle açıklama yaptı. Prof. Dr. Saban, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabul edildiğini belirterek Türkiye’nin Çocuk Haklarına dair sözleşmeyi 1990 yılında KKTC’nin ise 1996 yılında imzaladığını söyledi.
Saban “çocuklar tüm ulusların geleceği”
Saban, çocukların tüm ulusların geleceği olduğunu vurgulayarak bu yüzden pek çok sözleşmede, hukuksal olarak tanıma alanlarının açıldığını söyledi. 1924 tarihli Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi, 20 Kasım 1959 tarihinde Birleşmiş Milletler Teşkilatı Genel Kurulunca kabul edilen Çocuk Hakları Bildirisi’nde belirtildiğini ifade eden Saban, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde, Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi ve Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, Çocuğun Korunması ve Esenliğine İlişkin Toplumsal ve Hukuksal İlkeler Bildirisi; Çocuk Mahkemelerinin Yönetimi Hakkında Birleşmiş Milletler Asgari Standart Kuralları (Pekin Kuralları) ve Acil Durumlarda ve Silâhlı Çatışma Halinde Kadınların ve Çocukların Korunmasına İlişkin Bildirilerin önemli olduğunu vurguladı.
Saban açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Dünyanın her yerinde yoksulluk içinde, şiddet mağduru, savaşlarda ne olduğunu anlamadan tarafı olmak zorunda kalan çocuklar için bu sözleşmeler ne söyler? Temel cümlesi; ayrım yapmamak, dil, din, renk, ırka dayalı ve 18 yaşından küçük olanlar “çocuk”tur. Kime söyler? Sözleşmeler Devletlere yöneliktir. “Taraf Devletler” diye başlar ama aslında bizlere söyler: Büyüklere, yoksullukları, şiddeti ve savaşları gören, yaşayan bizlere: Onların, çocuk olarak yaşamalarına olanak sağlayın, yaşanmamış çocuklukların tarihinin tanıkları olmayınız!” mesajını verdi.