LAÜ Ata’yı andı
LAÜ, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 76’ncı ölüm yıldönümü nedeniyle anma programı düzenledi.
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ), Mustafa Kemal Atatürk’ün 76’ncı ölüm yıldönümü nedeniyle geniş kapsamlı bir anma programı gerçekleştirdi. Program akademik, idari personel ve öğrencilerin katılımı ile LAÜ Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Akın Cellatoğlu’nun Atatürk büstüne çelenk koyması ile başladı.
Törenin açılış konuşmasında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 76’nci ölüm yıldönümü nedeniyle toplandıklarını belirten Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. İhsan Tayhani, gerçekten Mustafa Kemal Atatürk’ün üstün yetenekli zekâsı, devlet liderliği, ileri dünya görüşü, eğitimci ve bilim adamı kimliğinin yanında, yılmadan okuyan bir kişiliğinin olduğunu bundan dolayı da, Türkiye ile birlikte dünyanın eşsiz bir lideri kaybettiğini söyledi.
Atatürk’e “Son Mektup” şiir okundu
Atatürk Büstü önündeki törenin ardından programın ikinci bölümünde ise, LAÜ Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda saat 11.30’da “Atatürk Gibi Düşünmek” konulu anma etkinliği düzenlendi. Anma etkinliği, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması, şiir, sinevizyon gösterimi ve açılış konuşmasının ardından başladı. Anma etkinliğinde LAÜ Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencisi Hasan İnan, “Atatürk’e Son Mektup” adlı şiiri okudu. İnan, okuduğu şiir ile dinleyicilere duygusal anlar yaşattı.
“En büyük özelliği kitap ve eğitime önem vermesiydi”
Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. İhsan Tayhani, Atatürk’ü anlamak ve onun gibi düşünmek konusunda yaptığı konuşmada, Atatürk’ü farklı kılan en belirgin özelliği onun kitap ve eğitime verdiği önem olduğunu söyledi. Atatürk’ün hayatı boyunca birçok konuya ve gelişmeye öncülük ettiğini anlatan Tayhani, özellikle Yürüyen Köşk’ün yerinden taşınması, tarım ve hayvancılık alanındaki gelişmeler, kültür, sanat ve antropolojiye duyduğu ilgi, ekonomi ve sanayiye gösterdiği çaba ile Türk lirasının uluslararası alanlarda değer kazanması gibi çalışmalara özen gösterdiğini vurguladı.
Tayhani, Atatürk’ün sanata duyduğu ilgisi üzerine 1937 yılında bir film senaryosu yazdığını, fakat Atatürk’ün ömrünün bu filmin çekilmesine yetmediğini söyleyerek Atatürk’ün 21. yüzyıla geçilirken yaşamış en büyük liderlerden biri olduğunu vurguladı.