LAÜ Akademisyeni Yurdukoru, “22 Kasım Diş Hekimliği Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bengül Yurdukoru, “22 Kasım Diş Hekimliği Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulunarak, detaylı bilgiler verdi.
Yurdukoru: Türkiye’de modern Dişhekimliğinin 111.yılı
22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftasında, Türkiye’de modern Diş hekimliğinin 111.yılının kutlandığını belirten Yurdukoru, 22 Kasım’ın ‘Ulusal Diş Hekimliği Günü’ olarak kabul edilmesinin nedeninin, dişçi mektebi ile kuruluş sürecinin başlangıç tarihi olması ile ilgili olduğunu belirtti. “Okulun kuruluş günü Prof. Dr. Ziya Cemal Büyükaksoy tarafından, Tıp Fakültesi Muallimler Meclisi’nin zabıt defterinde bulunan Dişçi mektebi bütçesinin Maarif Nezaretine gönderildiğine dair kayıt esas alınarak 22 Kasım 1908 olarak kabul edilmiştir” diyen Yurdukoru, Türkiye’de ilk Diş Hekimliği Okulu’nun 22 Kasım 1908 tarihinde kurulduğunu ancak 1909 yılında fiilen eğitime başladığını ifade etti.
Diş hekimliği rehabilitasyon seçenekleri başarı ile uygulanırken, toplum ağız sağlığı konusunda aynı derecede başarılı değil
“22 Kasım’ı içine alan hafta, ağız diş sağlığının yaşamımızdaki önemini topluma daha iyi yansıtmak amacıyla 1996 yılından itibaren toplum ağız diş sağlığı haftası olarak kutlanılmaya başlanmıştır” diyen Yurdukoru bu yıl Türkiye’de 22 Kasım Diş Hekimliği günü ve toplum ağız diş sağlığı hatfasında, modern Diş Hekimliğinin 111. yılını kutlarken, mesleğimizde gelişmiş Diş Hekimliği rehabilitasyon seçenekleri başarı ile uygulanırken, toplum ağız sağlığı konusunda aynı derecede başarılı olunduğu söylenemez dedi.
Yurdukoru: Toplum Ağız Sağlığı Sisteminde (TADS) hedef toplum sağlığıdır
Yurdukoru, ağız sağlığı sorunlarının belirlenmesi ve çözümü, bireysel olarak hasta-hekim çerçevesini aşan, yeni yöntemlerin daha geniş gruplara yeni bir anlayışla sunumunu gerektirdiğini belirterek, sağlık hizmetleri sadece bireylerin sorunlarını değil, tüm toplum gruplarını kapsamına alan bir genişlikte ele alınması gerekliliğine dikkat çekti. Dental klinik pratiğinde hekimin hedefi bireysel olarak hastalardır diyen Yurdukoru, Toplum Ağız Sağlığı Sisteminde (TADS) ise hedefin toplumun sağlığı olduğunu belirtti.
Yurdukoru, toplum ağız sağlığı çözümü için Diş Hekimliğinin tüm bilim dalları tarafından benimsenerek kabul görmüş ortak bir yol belirlenerek yürütülmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Yurdukoru “toplum ağız diş sağlığı haftası dolayısıyla tüm meslektaşlarımızın 22 Kasım Diş Hekimliği gününü kutluyorum”dedi.