LAÜ Akademisyeni Yurdukoru, “22 Kasım Diş Hekimliği Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bengül Yurdukoru, “22 Kasım Diş Hekimliği Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulunarak, detaylı bilgiler verdi.
Yurdukoru: İlk Diş Hekimliği Okulu 22 Kasım 1908 tarihinde kuruldu
22 Kasım Diş Hekimliği Günü’nün, Ağız Sağlığı alanında çalışan hekimlerin icra etmekte oldukları mesleklerine saygı amacıyla kutlandığını söyleyen Yurdukoru, 22 Kasım’ın ‘Ulusal Diş Hekimliği Günü’ olarak kabul edilmesinin nedeninin, dişçi mektebi ile kuruluş sürecinin başlama tarihi olduğunu dile getirdi. “Okulun kuruluş günü Prof. Dr. Ziya Cemal Büyükaksoy tarafından, Tıp Fakültesi Muallimler Meclisi’nin zabıt defterinde bulunan Dişçi mektebi bütçesinin Maarif Nezaretine gönderildiğine dair kayıt esas alınarak 22 Kasım 1908 olarak kabul edilmiştir” diyen Yurdukoru, Türkiye’de ilk Diş Hekimliği Okulu’nun 22 Kasım 1908 tarihinde kurulduğunu ancak 1909 yılında fiilen eğitime başladığını ifade etti.
İlk mezunlarının sayısının 43 kişi iken, 1926’da mezun sayısının 84 kişiye ulaştığını belirten Yurdukoru, 1928 yılında kabul edilen “Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına dair Kanun” ile mesleği uygulama yetkisinin yalnızca “Diş Tababet Mektebi” mezunlarına verildikten sonra, diş hekimliği mesleğinin bir disiplin altına girdiğini dile getirdi.
Modern Diş Hekimliği’ne 1933 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Diş Tababeti Mektebi’nin kurulması ile başlandığını söyleyen Yurdukoru, günümüze kadar sayısı artan Diş Hekimliği Fakültelerinden daha donanımlı diş hekimlerinin mezun olmaya başladığını ifade etti.
Yurdukoru: “Toplum Ağız Diş Sağlığı” haftasında ağız ve diş sağlığı konusunda toplum bilinçlendirilir
Yurdukoru, “Türk Diş Hekimleri Birliği’nin başvurusu üzerine 22 Kasım ‘Diş Hekimleri Günü’ olarak kabul edilmiş ve Diş Hekimliği günü olarak kutlanmıştır” diyerek, 1996 yılında Milli Eğitim, Sağlık Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığının onayı ile 22 Kasım gününün de içinde bulunduğu haftanın “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaya başlandığını söyledi.
Yurdukoru, 22 Kasım gününün de içinde bulunduğu ‘Toplum Ağız Diş Sağlığı’ haftasında her yıl toplumun diş sağlığına yönelik bir konu belirlenmesinin yanı sıra mesleki sorunların dile getirilmesi, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi, koruyucu diş hekimliği düşüncesinin yerleştirilmesi, düzenli aralarla diş sağlığı kontrollarına gidilmesi alışkanlığının kazandırılması ve diş hekimliği hizmetlerine ilişkin kamuoyu bilinçlendirilmesini oluşturmak amacı ile çeşitli etkinlikler yapıldığını sözlerine ekledi.