LAÜ akademisyeni “Kalp Sağlığında Beslenme”ye dikkat çekti
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Kalp Sağlığında Beslenme” konulu konferansta LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Nurdan Fatma Aydın sunum yaptı.
Vücut Kitle İndeksi hesaplanması ve bel çevresi ölçümü, obezite ve kalp sağlığını olumsuz etkileyen kan lipid düzeyleri hakkında bilgiler veren Aydın, doymuş yağlardan zengin olan hayvansal kaynaklı besinleri tüketirken miktarlara dikkat edilmesi gerektiğini, zeytin yağının ve balık, ceviz gibi besinlerde bulunan omega-3 yağ asitlerinin özellikle kalp sağlığı üzerine yararlı etkilerinin olduğunu ancak fazla tüketildiğinde zararlı etkilerin oluşabileceğine vurgu yaptı. Aydın, özellikle zeytin ve yağının çok tüketilmesi durumunda kanda Trigliserid (TG) ve serbest yağ asitlerinin artması sonucu insülin direncinin tetiklenerek kalp sağlığına olumsuz etki yarattığını ifade etti.
Aydın, yağ tüketimi yapılırken 1/3 oranında doymuş yağlardan (örneğin tereyağı), 1/3 oranında tekli doymamış yağ asitlerinden(örneğin zeytin yağı), 1 /3 oranında çoklu doymamış yağ asitlerinden(örneğin ayçiçek yağı, mısırözü yağı) zengin beslenilmesi gerektiğini ve kızartma, kavurma ile tütsüleme yöntemleri(mangal gibi) yerine buharda pişirme, ızgara(gril), fırında ve tencere içinde pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Aydın, özellikle yumurtanın 8 esansiyel amino asitten zengin olan tek protein kaynağı olması sebebi ile çocuklarda hergün ancak yetişkin grupta gün aşırı tüketilebileceğine dikkat çekerken, kayısı kıvamında haşlanmış olarak tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Süt tüketiminde de dikkatli olunması gerektiğini, tam yağlı süt yerine kaymağı alınmış, az yağlı sütlerin tüketilmesini öneren Aydın, ara öğün kavramının yaşama geçmesini ve bu öğünlerde de süt + meyve, bir ince dilim tam buğday ekmeği ile az yağlı peynir tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Aydın, KKTC’de yetişen meyvelerde doğal olarak bulunan meyve şekerinin yine öğünlerde tüketilmesi durumunda sağlığa katkı sağlanabileceğini ara öğün yapılmadığında ise başta kan şekeri yüksekliği olmak üzere şişmanlık gibi sorunları tetikleyebileceğini ifade etti.
Aydın sunumun devamında posalı besinlerin salata, sebze yemekleri, tam buğday ekmeği, bulgur, makarna, kurubaklagiller gibi dirençli tahıl grubunun kullanılmasını da önererek, su ve tuz kullanımında ise tansiyon hastalarının dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yaptı. Aydın, salamura besinler ve turşu gibi tuz oranı yüksek besinlerin tüketiminin de dolaylı yoldan kan şekerini ve kanda yağ asitlerinin artışına sebep olduğuna dikkat çekti.