LAÜ Akademisyeni Günebak, tatilde ve seyahatte beslenme üzerine önemli bilgiler verdi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ç. Tuba Günebak yaz döneminde planlanan tatil ve seyahatte beslenme üzerine tavsiyelerde bulundu.
“Beslenme hayatın mihenk taşı ve nefes aldığımız sürece ana konu başlıklarımızdan biri olacak” diyen Günebek, tatilde nasıl beslenmeli ve nelere dikkat etmeli konularında önemli tavsiyelerde bulundu.
- Yola çıkmadan önce yolculuk süresince tüketebilmek için örneğin 2 adet sade wasa ya da tam tahıllı galeta ile küçük paketli labne peyniri gibi sağlıklı ara öğün alternatiflerini tüketebilirsiniz.
- Tatil süresince otelde ya da yazlıkta yapılacak ikramlara aldanmamak için valizinize yer kaplamayacak kadar küçük, tok tutacak kadar besleyici ara öğün seçenekleri atın. Mesela; yağlı tohumlar (ceviz, çiğ badem gibi), kuru meyveler, yulaf ezmesi, şekersiz protein barı gibi.
- Su içmeyi ihmal etmeyin
- Vücut su oranınızı korumanın bir yolu da seyahatten önce alkol almamak ya da alkol alımını oldukça sınırlamaktır. Uzun süreli uçak yolculukları sizde gerginliğe yol açıyorsa alkol yerine rahatlatıcı bir çay önerebilirim; papatya çayı.
- Turist ishali”ni duymuşsunuzdur. Hassas bir mide-barsak sisteminiz varsa, mutlaka valizinize barsak floranızı düzene sokmanıza yardımcı olacak probiyotik şase koyun.
- Herşeyin tadına mı bakmak istiyorsunuz? Peki, tatmak istediklerinize dair bir liste yapın ve hergün bir tanesini tadın. Porsiyon paylaşmak iyi bir alternatiftir.
- Akşam yemeğinde menüde alkollü içecek de mi var? Tercihiniz şaraptan yana olsun. Şarap, içerdiği resveratrolle kalp sağlığınızı destekler. Bir kadeh şarabın 2 ince dilim ekmek ve 1 adet cevize eşdeğer enerji (kalori) verdiğini unutmayın ve o gün bu besinleri beslenme programınızdan çıkartın.
- Gittiğiniz bölgedeki besin&su hijyeninden emin değilseniz;
- Suyunuzu kaynatıp/kaynattırıp için,
- İçeceklerinize buz koydurtmayın.
- Tercihen kapalı paketli içecekleri alın, sipariş edin.
- Çeşme suyu ile dişlerinizi fırçalamayın.
- Suyun hijyenik kalitesinden çok mu endişelisiniz? O zaman bir litre suya iki damla tentürdiyot damlatın ve yarım saat bekletin. Sanite edilmiş suyunuz hazır.
- Çiğ besinleri tüketmeyin.
- Sokak satıcılarından yiyecek almayı tercih etmeyin.
- Soslu ve yoğun baharatlı yiyecekleri tercih etmeyin.
- Riskli besinlere örnek vermemi isterseniz; yumurta salatası, patates salatası, makarna salatası, ev yapımı mayonez gibi bazı soslar, menşei bilinmeyen dondurma, kapı sütü (pastörize edilmemiş süt), taze peynir, uzun süre açıkta beklemiş pişmiş yemek.
- Her ana öğünde tabağınızda bir ana besin grubundan besin olsun; bir tane süt grubundan (süt veya yoğurt veya ayran veya kefir), bir tane et grubundan (peynir veya balık ya da deniz mahsülleri veya kümes hayvanları veya kırmızı et ya da yumurta), bir tane tam tahıllı besin (tam tahıllı ekmek veya bulgur veya kara buğday veya kurubaklagiller) ve son olarak da bir ya da iki küçük boy sebze ya da meyve.
- “Uçuş sonrası ödemim olmasa keşke” diyorsanız; işte sizin için önerilerim…
- Uçuştan bir gün önce az tuzlu beslenin; turşu, zeytin gibi salamura besinleri tüketmeyin,
- Hem vücudunuzun su oranını koruyabilmek hem de hava değişiminin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini minimize etmek için taze sebze ve meyveler tüketilmeli,
- İçtiğiniz suya taze sıkılmış limon suyu, iyi yıkanmış limonun kabuğunu ekleyin,
- Uçuş günü ve ertesi günü yeşil çay, beyaz çay, ada çayı ve kiraz sapı çayı için,
- Uçuştan bir hafta öncesinden başlayarak pro- ve prebiyotik besinleri tüketin.