LAÜ akademisyeni Bardak: Tatil dönemlerinde de sağlıklı beslenme alışkanlığı devam etmeli
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazal Bardak, “Yaz Aylarında Beslenme” konusunda bilgiler vererek, büyük emek ve sabırla kavuşulan formda bedenin tatil rahatlığına bırakılmaması ve diyet döneminde kazanılan temel alışkanlıkların tatil sürecinde de unutulmaması gerekliliğine dikkat çekti.
Yaz mevsiminin gelmesi ve yılın yorgunluğunun da atılması amacı ile tatil planları yapılarak, bu planların hayata geçirildiğini dile getiren Bardak, bol deniz ve havuz aktivitelerini içeren tatil planlarının aslına daha çok yemek ve tatlı çeşitlerinin de sunulduğu organizasyonlar içerdiğini belirtti. Bardak, pek çok bireyin, tatil öncesi formda olmak ya da formda kalabilmek adına diyet ve egzersiz uygulaması yapmasına rağmen tatil sürecinde bunları göz ardı edebileceğini söyledi.
Bardak, son yıllarda insanların “her şey dahil” hizmetlerin yer aldığı tatilleri tercih etiğini, öncelikle büyük emek ve sabır ile elde edilen formda bedeni tatil rahatlığına bırakıp, verilen kiloların tekrar alınmasını istemeyen bireylerin dikkatli olması gerektiğini belirterek, diyet döneminde kazanılan temel alışkanlıkların tatil sürecinde unutulmaması gerektiğini hatırlattı.
Bardak, tatil sürecinde bireylerin dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
– Tatildeyken uyku düzeninize dikkat edip, kahvaltı öğününü sakın atlamayın,
– Sıcakta yağ toleransımız azaldığı için kahvaltıda ve diğer tüm öğünlerde yağlı besinler ve kızartmaların tüketimine dikkat edin,
– Peynir, zeytin, domates, salatalık, yeşillikler, tam tahıllı ekmek veya çörek, meyve gibi ürünleri içeren akdeniz tarzı bir kahvaltıyı tercih edin, sucuk, salam, jambon, sosis vb işlenmiş et ürünlerinden kaçının,
– Yüksek kalorili diğer atıştırmalıklardan kaçınabilmek için kahvaltı büfesinden yanınıza meyve alıp, ara öğün olarak tüketebilirsiniz,
– Sürekli bir atıştırma halinde olmamak için öğle ve akşam öğününüzü geçiştirmeyin, sofradan mutlaka tok kalkın,
– Öğle ve akşam öğünlerinde protein ağırlıklı beslenin. Protein daha tok kalmanızı sağlar. Tercih edeceğiniz et türünün ızgara veya fırında pişmiş olmasına dikkat edin. Yağda kızartılmış et çeşitlerinden kaçının,
– Etinizin yanına farklı sebze yemeklerinden birer kaşık olmak üzere 4-5 çeşit sebze alın. Ayrıca bir tabağa bolca yeşilliklerden oluşmuş bir salata hazırlayın,
– Pilav/makarna/börek vb. karbonhidratlı yiyecekleri yemek isterseniz, ekmek yemeyin. Yüksek porsiyonlarda tüketilmemesine dikkat edin,
– Tatlı yemek isterseniz öncelikle hafif tatlıları tercih etmeye çalısın. Sütlü tatlılar, dondurma, meyve salatası, dondurmalı içecekler, buzlu meyveli içecekler tercih edilebilir. Şerbetli, hamurlu ve yağda kızartılmış tatlılardan kaçının. Tatlı yanında kaymak ve krema gibi yağları tüketmeyin.
Bardak: Sıcaklık nedeniyle aşırı terleme su ve mineral kaybına neden oluyor
Ayrıca yaz mevsiminde su tüketiminin de çok önemli olduğunu belirten Bardak, sıcaklık nedeniyle aşırı terlemenin su ve mineral kaybına neden olduğunu, vücudun suyu dengede tutabilmesi için en az 2-3 litre su içilmesi, sıvı alımının arttırılması limonata, taze ve doğal meyve suları, ayran, asitli olmayan diyet içecekler tüketilmesi gerektiğini dile getirdi. Bardak, kan basıncı (tansiyon) düşen bireylerin ayran ve mineralli suları tercih edebileceğini, kan basıncı yükselen bireylerin tuz alımını kısıtlaması, maden suyu içmemesi, aşırı tuzlu zeytin, peynir, turşu, tuzlu kuruyemişler, salamura ve tütsülenmiş (füme) etler, soya sosu, cipsler gibi tuzlu besinleri tüketmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Bardak, tatil döneminde alkol tüketiminin de önemli bir konu olduğunu, özellikle yüksek alkollü içkileri az miktarda tüketmekte faydalı, gündüz en sıcak saatlerde alkolden kaçınmanın daha doğru olduğunu, fazla alkol tüketiminin su kaybına neden olacağı için kan basıncının artmasına neden olabileceğini sözlerine ekledi.