LAÜ Akademisyeni Bardak, medyanın obezitenin görülmesindeki etkisini ele aldı
Medya, halk sağlığını koruma bilincinin aşılanmasında etkili bir silahtır
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazal Bardak, Romanya’nın Targovişte şehrinde düzenlenen Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’nde (INCSOS’2018) ‘Yazılı ve Görsel Medyanın Obezitenin Görülmesindeki Önemli Etkisi’ konulu sözlü sunumunu gerçekleştirerek, LAÜ’yü temsil etti.
Bardak: Obezite, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan çok faktörlü bir hastalıktır
Bardak, “Son yılların sağlık anlayışı ve sağlıklı birey olunması; birey, aile ve toplumun sağlığını koruyan, sürdüren ve geliştiren sağlık merkezli bakım yaklaşımını öngörmektedir” dedi. Bardak bu anlayışın; bireyin iyilik halini koruyacak, sürdürecek ve geliştirecek davranışlar kazanması ve kendi sağlığı ile ilgili doğru kararlar almasını sağlamak üzerine kurulduğunu ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) değerlendirmesine göre vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanan vücut kitle indeksi 25-29,9 arasında olanların ‘fazla kilolu’, 30’un üzerinde olanların ise ‘obez’ olarak değerlendirildiğini belirten Bardak, “Halk arasında ‘şişmanlık’ olarak bilinen obezite, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan kronik değişikliklerle karakterize kompleks, çok faktörlü bir hastalıktır” dedi.
Bardak: Koruyucu sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyacı gidermek üzere medyanın kullanılması etkili bir yöntemdir
Bardak, obezitenin oluşumunda aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliğinin en önemli nedenler olarak kabul edildiğini ve bu noktada medyanın inaktiviteye sebep olması özellikle çocukluk ve ergenlik dönemi için risk faktörü kabul edilebildiğini dile getirdi. “Bunun yanında halka sağlığını koruma bilincinin aşılanmasında en etkili eğitim silahlarının başında kitlesel iletişime olanak sağlayan kitle iletişim araçları ve medya gelmektedir” diyen Bardak, sağlıklı bir hayatın sürdürülmesi, yaşam kalitesinin arttırılması ve hastalıklardan korunmak için uygulanan koruyucu sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyacı gidermek üzere medyanın kullanılmasının etkili bir yöntem olarak tanımlandığını ifade etti.
Bardak derleme çalışmasının amacının; literatür bilgileri ışığında obezite insidans artışında mı yoksa insidans artışının önlenmesinde mi medyanın rolünün fazla olduğu noktayı değerlendirdiğini belirtti.