Beslenme ve Diyetetik
Bölümün amacı; bireylerin ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla insanların yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunmak için uluslararası standartlara uygun eğitim-öğretim ve araştırmalar yapabilen, topluma danışmanlık hizmeti sunabilen Diyetisyenler yetiştirmektir.
Beslenme ve Diyetetik Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı , “Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları puan ile bölüme girmeye hak kazanmış erkek ve kız öğrencilere mesleki eğitim-öğretim sunmaktadır. Program Türkçe ve İngilizce Eğitim vermektedir.
Bölümün öngördüğü dersleri başarıyla tamamlayan öğrenciler “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” ünvanı almaya hak kazanırlar. Başarılı öğrenciler; Beslenme ve Diyetetik programlarının yanı sıra sağlık bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında da yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edebilirler.
Diyetisyen, uluslararası meslek sınıflamasında Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik ve benzeri diğer mesleklerle birlikte Sağlık Hizmetleri Sınıfı içinde yer almaktadır.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü toplumun beslenme durumunun saptanması; sorunların ve önceliklerin belirlenerek değerlendirilmesi; ülkenin beslenme düzeyinin geliştirilmesi için çözüm yollarının aranması, önerilmesi ve uygulanması; ülkenin besin ve beslenme plan ve politikalarının saptanması; besin analizleri, değişik yaş gruplarının besin gereksinimlerinin belirlenmesi; hastalıklara özgü diyetlerin düzenlenmesi ve uygulanması; toplu beslenme hizmeti verilen kuruluşlarda yemek servisinin yönetimi ve organizasyonu gibi çeşitli alanlarda uygulama ve araştırmalar planlayıp yürüten bir bölümdür.
Mezunlar akademisyenliğin yanı sıra, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, anne-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermektedirler. Ayrıca mezunlar, diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler.
Bölümümüzden, mezun olan diyetisyenler 1969 yılında kurulmuş olan Türkiye Diyetisyenler Derneğine üye olabilirler. Dernek, Avrupa Diyetetik Dernekleri Federasyonu (EFAD) üyesidir.
Yaşam boyu, toplumun yeterli ve dengeli beslenme ile sağlığının koruması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla, Uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, evrensel düşünce ve değerlere sahip, ülke ve dünya kültürüne saygılı DİYETİSYEN yetiştirmek, Bilim ve teknolojiye dayalı, uluslararası standartlarda eğitim-öğretim, araştırma ve danışmanlık hizmetleri sunmaktır.
Temel hedefimiz Beslenme biliminin ilkelerinin sağlık ve hastalık durumlarında uygulanmasını sağlamak, bu doğrultuda eğitim, araştırma yapmak ve sürekli gelişmektir.
Toplu beslenme alanında donanımlı mezunları ile yaptığı bilimsel çalışmalar ve danışmanlık hizmetleri ile ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, tercih edilen, sürekli gelişen, örnek ve lider bir bölüm olmak, bölümümüzü, üniversitemizi ve ülkemizi en üst düzeyde temsil etmek esas gayemizdir.
Vizyonumuz;
Beslenme ve diyetetik alanında yetiştirdiği nitelikli mezunların yaptığı bilimsel çalışmalar ile ulusal ve uluslararası alanda tanınan, toplumun sağlıklı gelişimine katkı veren, araştırma ve yayın yapan, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, tercih edilen örnek ve lider bir bölüm olmaktır.
Misyonumuz;
Yeterli ve dengeli beslenme ile yaşam boyu bireyin ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasını hedefleyen, uluslararası standartlar çerçevesinde eğitim ölçütlerine uygun, evrensel düşünce ve değerlere sahip, evrensel hukuk ve etik değerlere bağlı, bilim ve teknolojiyi takip eden, yaratıcı, yenilikçi diyetisyenler yetiştirmek
Çalışma Alanları;
1. Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları
- Böbrek Hastalıkları Bakım Üniteleri
- Diyabet Tedavi ve Bakım Üniteleri
- Metabolizma Hastalıkları Üniteleri
- Enteral-Parenteral Beslenme Destek Grupları
- Onkoloji Üniteleri
- Rehabilitasyon Üniteleri
- Transplantasyon Üniteleri
- Kardiyoloji Üniteleri
2. Halk Sağlığı
Aile Sağlığı Merkezleri
Anne-Çocuk Sağlığı Merkezleri
Zayıflama Merkezleri
Medya
İşçi Sağlığı Merkezleri
Spor Kompleksleri ve Spor Salonları
Yaşlı Bakım Evleri
Çocuk Esirgeme Kurumları
Okul Beslenme Eğitimi Programları
Besin Üretim ve Pazarlama Hizmetleri
Besin Kontrol Laboratuvarları
Uluslararası Besin ve Beslenme Kuruluşları
3. Toplu Beslenme Sistemleri Hizmetleri
Okullar
Kreşler
Oteller
Huzurevleri
Yemek Fabrikaları
Kamu Kuruluşları
Hava Ulaşım Hizmetleri
Deniz Ulaşım Hizmetleri
Demiryolu Ulaşım Hizmetleri
Restoranlar
Sağlık Kuruluşları
Eğitim amaçları
- Evrensel hukuka ve etik değerlere, kanıta dayalı bilime bağlı kalarak, sağlıklı birey, hasta birey, aile ve toplum için ayrım yapmaksızın beslenme alışkanlıkları ve risk durumlarına uygun beslenme planını oluştururlar.
- Toplumdaki beslenme sorunlarını saptayarak, beslenme ve diyetetik bilimindeki gelişmeler doğrultusunda sorunları analiz ederek çözüm yolları üretip, plan ve politikaların geliştirilmesine destek olarak, toplum sağlığının korunmasına katkı sağlarlar.
- Ulusal ve uluslararası mesleki standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere sahip, interdisipliner ve multidisipliner çalışmaya uyumlu birer sağlık çalışanı olarak görev alırlar.
- Yaşam boyu bireyin ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik hareket ederek, koruyucu ve tedavi edici eğitim ve uygulamalarda rol alırlar.
Program Çıktıları
PÇ1-Beslenme ve Diyetetik Bölümünün kapsadığı teorik ve pratik bilgilere sahip olma.
PÇ2-Beslenme biliminin uygulamalarını kullanarak bireysel ve toplum düzeyinde hastalıkların önlenmesi, tedavisi ve sağlığın geliştirilmesine katkı sağlama.
PÇ3-Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, karar verme ve sorun çözme becerilerini geliştirme.
PÇ4-Klinik alanda beslenme desteği sağlamadaki sorunları tanımlama ve sorunların çözümüne yönelik uygun bilimsel yöntemler geliştirme.
PÇ5-Toplum düzeyinde sağlığı geliştirme amacıyla bilimsel kanıtları kullanarak ve eğitim vererek toplumun bilgi düzeyini artırma.
PÇ6-Daha sağlıklı diyetlerin geliştirilmesi ve sürdürülmesini desteklemek amacıyla gıda endüstrisi için stratejiler önerme.
PÇ7-Etik değerler çerçevesinde hareket etme, mesleğini uygulama ve başkalarının haklarına saygı gösterme.
PÇ8-Sözlü ve yazılı iletişim becerilerini etkin bir şekilde kullanma.
PÇ9-Multidisipliner bir şekilde çalışma, araştırma, proje ve etkinliklerde rol alma.
PÇ10-Beslenme ve Diyetetik alanındaki ulusal ve küresel sorunları takip etme ve mesleki becerilerini kullanarak, bu sorunları toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak çözümleme.
PÇ11-Yabancı dili kullanarak, beslenme ve diyetetik alanında güncel kanıta dayalı bilgiler edinme.
PÇ12-Beslenme ve Diyetetik alanına özgü teknolojik ekipmanları kullanabilme becerisine sahip olma.
PÇ13-Mesleki gelişimini ömür boyu sürdürme farkındalığı kazanma.
Fakülte İletişim Bilgileri
Tel: +90 392 660 2000 – 2551
Faks: +90 392 660 2553
Adres: Lefke Avrupa Üniversitesi
Lefke , Mersin 10, Türkiye , KKTC
E-posta: health@eul.edu.tr