Yazılım Mühendisliği
Yazılım mühendisliği bir yazılımın tasarım aşamasından üretim aşamasına kadar gerçekleşen süreçleri çalışan bir mühendislik anabilim dalıdır. Yazılım mühendisliği sadece yazılım geliştirilmesi için gerekli olan programlama sürecini değil, planlanan zaman ve bütçe içerisinde kaliteli yazılım tasarlama, geliştirme ve üretme süreçlerini yönetmeyi de amaçlamaktadır. Yazılım Mühendisliği, çeşitli yazılım prensip ve disiplin bilgilerini ve bunların uygulanmasını kapsayan, kısaca yazılım mühendislik ilkelerini yazılım üretimi için uygulayan bir bilim dalıdır.
Lefke Avrupa Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü olarak, yazılım mühendisliği alanında en son bilgileri öğrencilerimize aktarmak, iyi donanımlı ve kaliteli yazılım uzmanları yetiştirmek hedefindeyiz. Bunun yanında yaratıcı ve yenilikçi yazılım tasarlama ve geliştirmeyi teşvik eden, modern bilgi teknolojilerini iyi kullanabilen bireylerin yetiştirilmesi hedeflerimiz arasındadır.
Programın eğitim dili İngilizce olmaktadır.
Öğrencilerimiz, Yazılım Mühendisliği müfredatının ilk iki yılında matematik ve fizik gibi temel mühendislik dersleri yanında, İngilizce yazma ve konuşma becerilerini geliştirme, yazılım mühendisliğine giriş dersi, bilgi sistemlerinin analiz ve tasarımı, ve daha da en önemlisi algoritmik, prosedürel ve nesneye dayalı programlama teknikleri ile problem çözümü üretmeye yönelik temel bilgisayar yazılım geliştirme dersleri (ağırlıklı olarak 3. nesil dillerin ilk temsilcileri C ve C++) almaktadırlar. Üçüncü yılda yazılım mühendisliğinin temel dersleri olan yazılım gereksinim, analiz ve belirtmeleri, yazılım tasarım ve mimarisi, yazılım kalite, güvence ve standartları yanında bilgisayar-insan etkileşimi, bilgisayar ağları, veritabanı, yönetim sistemleri gibi dersleri almaktadırlar. Son yılda ise sunulan teknik seçmeli derserden (ağırlıklı olarak 3. nesil dillerin devamı olan Java ve C#) ilgi duydukları alanlara yönelik kendilerinin belirleyeceği beş adet seçmeli ders alacaklardır. Bitirme projesi dersi de kendilerinin belirleyeği danışman eşliğinde iki döneme yayılmış son yıl dersleri arasında yer almaktadır.
Program Çıktıları
i. Matematik, fen bilimleri ve yazılım mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
ii. Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
iii. Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
iv. Yazılım Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
v. Karmaşık mühendislik problemlerinin veya yazılım mühendisliği alanına özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
vi. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
vii. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
viii. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
ix. Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
x. Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
xi. Yazılım Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
xii. Yazılım mimarilerini modelleme, tasarım modellerini kullanma ve gereksinim analizini uygulama becerisi.
xiii. Mühendislik projelerinde test stratejileri, yazılım kalite güvence faaliyetleri ve belgeleme teknikleri konusunda bilgi.
Fakülte İletişim Bilgileri
Tel: +90 392 660 2000 – 2501
Faks: +90 392 660 2503
Adres: Lefke Avrupa Üniversitesi
Lefke , Mersin 10, Türkiye , KKTC
E-posta: engineering@eul.edu.tr