Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü elektrik devreleri ve sistemleri, elektronik, telekomünikasyon, dijital sistemler ve mikro sistem tasarımı gibi geniş konuları içermekte olup, güç elektroniği, güç sistemleri, elektrik makineleri, kontrol sistemleri, bilgisayar donanım ve iletişim sistemleri gibi kilit alanlarda uzmanlık sağlamaktadır. Bölümde müfredat ve ders programı eşit ağırlık ile hazırlanmış olup, gerekli teorik altyapının yanı sıra laboratuvar ve deneysel çalışmalar sonucunda pratik deneyim elde edilmesi sağlanmaktadır.
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü müfredatı öğrencilerimize teorik bakımından güçlü bir altyapı sağlayarak laboratuvar olanakları ile de edindikleri teorik bilgiyi pratik bilgi ile güçlendirmektedir. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği konuları program süresince endüstriyel ve tüketici uygulamalarını birlikte incelemektedir. Öğrenciler 4. Sınıf bölüm bünyesinde seçtikleri teknik seçmeli dersler ile ilgi alanlarına göre uzmanlaşmaktadır. Yetkin, yenilikci ve yaratıcı mühendisler yetiştirmek bölümün önde gelen amaçlarındandır.
Program İngilizce Eğitim vermektedir.
Bölüm öğrencileri eğitimlerinin son yılında tasarım projesi ile çalışmalarını tamamlamaktadırlar. Projenin her aşamasında, ortaya çıkacak ürün teslimine kadar geliştirme anlayışı akademik personelin özel ilgisi ile öğrencinin çalışmasına katkı sağlanmaktadır. Öğrenciler ayrıca bölüm bünyesinde devam eden aktif araştırma projelerine katılarak araştırmaya teşvik edilmektedirler. Bununla öğrencilerimizin kendi alanlarındaki en son gelişmeleri takip etmeleri hedeflenmektedir.
Lefke Avrupa Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü, dünya çapında yüksek kalitesi ile önemini kabul ettirmiş kurumlar ile bağlantı kurmuş ve böylece Türkiye, İngiltere, İrlanda ve Almanya’daki üniversite ve sanayi işbirlikleri ile akademik ve pratik çalışmalara bölüm bünyesinde devam etmektedir. Konusunda uzman akademisyenler ve mühendisleri seminer vermek için düzenli olarak bölümümüze davet ederek, öğrencilerimizin akademik ve sanayi çalışmalarındaki gelişmelere katılımını sağlamaktayız. Sanayi ziyaretleri ile de iş hayatını tanıtma amaçlı periyodik etkinlikler düzenlenmektedir.
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği programı eğitim süresince;
Geniş pratik ve teorik bilgiye sahip,
Problem çözme ve analitik becerilere sahip,
Araştırmaya dayalı öğrenmeyi bilen,
Yaşam boyu öğrenmeyi kanıksamış,
Öğrenciler olması beklenir.
Öğrencilerimiz lisans derecesi ile mezun olduktan sonra;
Soruları çözme konusunda araştırmacı,
Mühendislik problemleri karşısında matematik, fizik ve fen bilimlerini uygulamayı bilen,
Olası hataları analitik olarak belirleyip eleştirerek,
Başarılı tasarım ve testler yapabilmelidir.
Vizyon
Dünyadaki gelişmelere ayak uydurabilen, çağın sorunlarını bilen ve bu sorunlara yaratıcı çözümler üretebilen, grup çalışmalarında etkin ulusal ve uluslarası alanlardaki projelerde görev alabilecek mühendisler yetiştirerek bulunduğu bölgede prestijli mühendislik bölümlerinden biri olmaktır.
Misyon
Yüksek kalitede mühendislik eğitimi için gerekli bilgi ve beceriyi deneyimli kadrosu ve altyapısı aracılığı ile öğrencilerine sağlayarak gerek mühendislik gerek araştırma faliyetlerinde etkin çözümler üretebilecek düzeye ulaştırmaktır.
Eğitim Amaçları
LAÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan öğrencilerin aşağıdaki niteliklere sahip olmaları beklenir:
EA1: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği alanında özel ve kamu kuruluşlarında mesleki kariyerini geliştiriyor olmak
EA2: Lisansüstü çalışmalar yürütüyor veya tamamlamış olmak
EA3: Kendilerini geliştirme amacıyla çeşitli sertifika programlarına, kurslara ve sempozyumlara katılmış olmak
EA4: Kendi öncülüğünde veya ortaklıklar dahilinde ticari girişimlerde bulunmak
EA5: Çeşitli örgütlerde farklı kademelerde sorumluluk almış olmak
Program Çıktıları
i. Matematik, fen bilimleri ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
ii. Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
iii. Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
iv. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
v. Karmaşık mühendislik problemlerinin veya Elektrik ve Elektronik Mühendisliği alanına özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
vi. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
vii. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
viii. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
ix. Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
x. Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
xi. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Fakülte İletişim Bilgileri
Tel: +90 392 660 2000 – 2501
Faks: +90 392 660 2503
Adres: Lefke Avrupa Üniversitesi
Lefke , Mersin 10, Türkiye , KKTC
E-posta: engineering@eul.edu.tr