2000’li yıllar kitle iletişiminin küresel ölçekte bir toplumsal olgu olarak öneminin giderek arttığı yıllardır. Özellikle görsel ve işitsel iletişim teknolojileri ile bu teknolojilere uygun biçimde oluşturulan içeriğe dayalı medya sektörü, genç, dinamik ve donanımlı iletişimcilere gereksinim duymaktadır. Bölümümüz, radyo, televizyon, sinema ve ilişkili alt-uzmanlık konularında kuram ve uygulama donanımına sahip iletişimciler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedefle öğrencilerimize sunduğumuz lisans programımız, yaratıcı ve eleştirel düşünceyi destekleyen, araştırıcı ve yenilikçi bir anlayışla şekillenmiş, kuramsal ve uygulamalı çalışmaların uyumuna dayalı disiplinlerarası bir nitelik taşır. Programın eğitim dili, senaryo yazımı, diksiyon gibi doğrudan alana yönelik uzmanlık konularındaki avantajı nedeniyle, Türkçe’dir.
Birinci sınıfta temel olarak sosyal bilimler ve genel iletişim formasyonunu içeren derslerle birlikte alana yönelik giriş derslerine yer verilmektedir. İkinci sınıftan itibaren, kuram içerikli dersler yanında, uzmanlaşmayı hedefleyen derslerin ağırlığı artmaya başlar. Üçüncü ve dördüncü sınıflarda ise uygulama yönelimli (radio ve televizyon programcılığı, kurgu, stüdyo ve canlı yayın gibi) dersler ön plana çıkmakta; bu derslerde öğrencilerin, alanlarında gerek bireysel gerekse ekip çalışması ve iş birliğine dayalı projeler üretmeleri sağlanmaktadır. Böylelikle öğrencilerimizin iş başvurularına ekleyebilecekleri nitelikte ürünler ortaya koyabilmeleri temel amacımızdır. Akademik kadromuz, kuram ve uygulama konusunda birikimli ve yetkin öğretim üyeleri ile alandan gelen öğretim elemanlarından oluşmaktadır.
Radyo, televizyon ve sinema alanlarının çok yönlü niteliğine de uygun olarak, medya sektörünün çeşitli alanlarında çalışma olanağı bulunmaktadır. Mezunlarımız radyo ve televizyon kurumlarında, ajanslarda ve çeşitli film prodüksiyon şirketlerinde kameraman, montajcı, ışıkçı, sesçi, DJ, VJ, sunucu, muhabir, metin yazarı, editör, senarist, görüntü yönetmeni, vb. olarak iş bulabilirler. Yüksek lisans programımız da akademik kariyer yapmak ve/veya uzmanlığını artırmak isteyen mezunlarımıza yönelik bir diğer seçenek niteliğindedir.
Nitelikli ve yenilikçi eğitim anlayışına önem vermesiyle tanınan bölümümüz, önde gelen radyo, televizyon, sinema bölümlerinden biri olma vizyonunu taşımaktadır.
Bölümümüz, yaratıcılığı ve yenilikleri vurgulayan, kuram ve uygulama birlikteliğini esas alan disiplinler-arası bir yaklaşımla araştırıcı, yaratıcı ve analitik düşünebilen profesyonel iletişimciler yetiştirmeyi misyon edinmektedir.
Program Çıktıları
1. Sosyal bilimlerin farklı alanlarında düşünme ve bilimsel araştırma yapabilme yeterliliğini kazanmak; bu alanların iletişim bilimlerindeki etkilerini yorumlayabilmek ve kullanabilmek.
2. İletişim bilimleri alanındaki temel kuramları, kavram ve yaklaşımları kavrayarak; eleştirel ve analitik düşünme becerilerini geliştirmek.
3. Alanındaki terminoloji, gelişmeleri takip ve iletişim kurma düzeyinde İngilizce kullanma becerisi kazanmak.
4. İletişim ortam ve araçlarının önemini; toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel boyutlarını kavrayarak tarihsel süreçlerle ilişkilendirmek.
5. İletişim alanındaki sektörel farklılaşmaları, ilgili kurumsal ve idari yapılanmaları kavrayarak, bu farklılıklara uygun proje ve etkinlikler tasarlama ve uygulama becerisi geliştirmek.
6. Medya sektörlerindeki profesyonellerin uymaları gereken etik ilkeleri ve temel hukuksal çerçeveyi bütünleştirerek sorumluluk bilinci geliştirmek.
7. Radyo, televizyon ve sinema sektörlerindeki farklı tür, anlatı ve formatları bilerek proje geliştirmek, sunmak ve uygulamak.
8. Radyo ve televizyon için yayın akış mantığını kurma becerisini geliştirmek; farklı program üretme süreçlerini hazırlık aşamasından yapım-sonrası tekniklerini de kapsar biçimde tasarlama ve uygulama becerisini kazanmak.
9. Medya içerik ve ürünlerinin yerel ve küresel düzeyde güncel takibi ve analizini yaparak yorumlama becerisi geliştirmek.
10. Radyo, televizyon ve sinema alanında bireysel ve takım halinde üretme ve çalışma becerisi kazanmak.
11. Radyo, televizyon ve sinema alanında karşılaştığı problemleri bilimsel ve etik bir yaklaşımla çözme becerisi sağlamak.
12. Duygu ve düşüncelerini, mesleki bilgilerini Türkçeye uygun ve faklı iletişim ortam ve araçlarında etkili olacak biçimde ifade etme becerisi geliştirmek.
13. Alanında bağımsız, yenilikçi düşünme ve hareket edebilme yeteneği kazanmak.
14. Farklı ilgi alanlarına ve içinde yaşadığı toplumsal, kültürel çevreye katkı sunar nitelikte özgün ve yaratıcı projeler yürütmek.
15. İletişim teknolojilerini kullanma, yenilikleri takip ederek kullanma becerisi geliştirmek.
16. Sinema, televizyon, radyo ve reklamcılık alanlarında kullanılan; fotoğraf, kamera, ses, ışık ve kurgu gibi öğelerin kullanma ve çalışma prensiplerini bilme becerisi kazanmak.
17. Sinema, televizyon ve reklam filmciliği alanındaki grafik öğeleri üretme ve kullanma becerileri kazanmak.
18. Medya ürünlerine eleştirel bakış açısıyla bakma, analiz etme, planlama ve raporlama yeteneğine sahip olmak.
19. Sinema tarihi, sanat tarihi, sinema filmleri ve görsel malzemeler hakkında bilgi sahibi olmak.
20. Gazeteciliğin temel kuralları, habere ulaşma, haber yazma ve gazete yönetimi konularında bilgi ve beceri sahibi olmak.
Fakülte İletişim Bilgileri
Tel: +90 392 660 2000 – 2741
Faks: +90 392 660 2743
Adres: Lefke Avrupa Üniversitesi
Lefke , Mersin 10, Türkiye , KKTC
E-posta: communication@eul.edu.tr