LAÜ laboratuvarlarında besin değerleri ölçülüyor…
Öğrenciler uygulayarak öğreniyorlar
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ne bağlı besin hazırlama ve pişirme, besin kimyasi ve analizleri, antropometrik ölçüm laboratuvarları hakkında Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Diyetisyen Nazal Bardak Dirikli bilgi verdi.
Besin hazırlama ve pişirme laboratuvarı
Dirikli, besin hazırlama ve pişirme laboratuvarı ile öğrencilere besinlerin içeriği, uygun hazırlama ve pişirme yöntemleri, hazırlama ve pişirme sırasında oluşan kayıplar ile bazı temel ve geleneksel yemek tariflerinin beslenme ilkeleri esas alınarak laboratuvar ortamında uygulanması, öğrencilere bilgi vermek ve beceri kazandırmak amacıyla kullanıldığını ifade etti. Dirikli, öğrencilerin laboratuvar çalışmalarıyla, bilimsel bilgileri pratiğe dönüştürme fırsatı bulduğunu ve bu pratiklerin ise bilgilerin daha kalıcı olmasını sağladığını belirtti.
Besin kimyası ve analizleri laboratuvarı
Besin kimyası ve analizleri laboratuvarında temel besin bileşenleri ile gıda yapısını belirleyen analizler ve gıda kalite kontrol analizlerinin yapılabildiği cihaz ve kimyasal, cam gibi saf malzemelerin mevcut olduğunu söyleyen Dirikli, öğrencilerin uygulama çalışmalarının yanında araştırma ve rutin analizlerin de bu laboratuvarlarda yapılabildiklerini vurgulayarak, besinlerin karbonhidrat, yağ ve protein içeriklerinin de böylelikle detaylı şekilde analiz edilebildiğini belirtti.
Antropometrik ölçüm laboratuvarı
Antropometrik ölçüm laboratuvarında, bireylerin vücut komposizyonunun belirlenmesi ve beslenme durumları ile ilişkili antropometrik ölçümlerin yapılmasına olanak sağlayacak ekipman ve cihazların bulunduğuna değinen Dirikli, “bu laboratuvar lisans ve yüksek lisans öğrencileri için uygulama laboratuvarı olarak kullanılmakta, aynı zamanda lisansüstü öğrencilerin tez çalışmaları ve diğer projeleri için gerekli taşınabilir ekipman ve cihazları temin etmektedir” dedi.