LAÜ’de Dünya Talasemi Farkındalık Günü’ne dikkat çekildi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ), Fen Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik (MBG) Bölümü tarafından ‘Dünya Talasemi Günü’ kapsamında ‘Öğrenci Sempozyumu: Dünya Talasemi Farkındalık Günü’ sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda, üniversitemiz Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde öğrenim görmekte olan öğrenciler sunumlar hazırlayarak, genetik (kalıtsal) bir kan hastalığı olan Talasemi hakkında bilgiler aktardılar.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü birinci sınıf öğrencisi Elnaz Yousef Halvaei, ‘Talasemi Nedir? Talasemi Nedenleri ve Risk Faktörleri’ başlıklı konuşmasıyla hastalığın tanımını yaparak genetik olarak nasıl aktarıldığı ve risk faktörlerinden bahsetti. İkinci sınıf öğrencilerinden Fatoumata Abdoulaye Maiga ise ‘Akdeniz Ülkelerinde Beta-talasemi Görülme Sıklığı’ başlıklı sunumuyla katılımcılara Kıbrıs da dahil olmak üzere Akdeniz havzasında bulunan ülkelerdeki Talasemi görülme sıklığıyla ilgili güncel bilgiler paylaştı. Üçüncü sınıf bölüm öğrencisi Aysha Salum Abdallah, ‘Talasemi: Türleri, Özellikleri, Belirtileri ve Tedavisi’ hakkında konuşarak hastalığın türlerini ve özelliklerini aktardı. Son olarak yine üçüncü sınıf öğrencilerinden Shiloh Shumirai A. Chipendo, talasemi hastalarının yaşamları boyunca karşılaştıkları güçlüklerden ve ailelerin bu hastarın yaşam standartlarını nasıl artırabileceklerine dair bilgileri ‘Talasemi ile Yaşamak’ başlıklı sunumla katılımcılara paylaştı.
Ülkemizde sık rastlanan genetik bir hastalık olan talasemiye dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen sempozyum, katılımcıların katkılarıyla birlikte son buldu.