LAÜ’de “Nöromusküler Hastalıklarda Güncel Fizyoterapi Uygulamaları Çalıştayı” düzenlendi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından “Nöromusküler Hastalıklarda Güncel Fizyoterapi Uygulamaları Çalıştayı” gerçekleştirildi. LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Tedavi Hareketleri Labarotuvarları’nda düzenlenen çalıştaya Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Karaduman eğitmen olarak katıldı.
Çalıştay yoğun bir çalışma ile iki günde tamamlandı
Son sınıf öğrencilerinin geniş katılımı ile yapılan çalıştayda, fizyoterapistlerin bakış açısıyla nöromusküler hastalıkların neden olduğu fonksiyonel yetersizlikler, değerlendirme yöntemleri ve fizyoterapi rehabilitasyon stratejileri kuramsal ve uygulamalı olarak ele alındı. Çocuk grubu nöromusküler hastalıklar üzerinden örnekler ile gerçekleştirilen çalıştay yoğun bir çalışma ile iki günde tamamlandı.
Karaduman: Kalıtımsal nöromusküler hastalıklar hem çocukları, hem de erişkinleri etkiler
“Kalıtımsal nöromusküler hastalıklar çok büyük bir grup hastalığı kapsamakla birlikte her birinin ayrı ayrı görülme sıklığına bakıldığında nadir hastalıklar olarak değerlendirilmektedir (prevalansı < 5/10.000)” diyen Karaduman, bu hastalıkların hem çocukları, hem de erişkinleri etkilediğini ifade etti. Genetik geçiş paterni gösteren bu hastalık grubunun ortak klinik özelliklere sahip olduğunu söyleyen Karaduman, “Nöromusküler hastalıklar genetik geçiş paterni göstermeleri nedeniyle, %23 civarında akraba evliliği görülen ülkemizde ayrı bir öneme sahiptir” dedi. Karaduman, hastalığın ilerleyici ve yaygın kas zayıflığı ile seyrettiğini, bacaklarda ve omurgada şekil bozuklukları, solunum problemleri ve çeşitli derecelerde fonksiyonel yetersizlikle seyrettiğini belirtti.
Karaduman: Nöromusküler hastalıklarda fizyoterapi değerlendirme ve yaklaşımları çok büyük önem arz ediyor
“Hangi tipte nöromusküler hastalık olursa olsun sonuçta çeşitli şiddette fiziksel ve fonksiyonel yetersizliklere yol açabilmektedir” diyen Karaduman, son yıllarda tıbbi ve genetik gelişmeler ile nöromusküler hastalıklarda yeni tedavi umutlarının ortaya çıkması bu grup hastaları ve hastalıkları da toplumun gündemine taşıdığını ifade etti. Karaduman, “Yeni denenmekte olan ilaçların etkisi çocukların kaybettikleri yeteneklerini ne ölçüde geri kazanabildikleri üzerinden ölçülmektedir” diyerek, sadece bu nedenle bile fizyoterapi değerlendirme ve yaklaşımlarının bu hastalık grubunda çok büyük önem arz ettiğini dile getirdi. Henüz kesin tıbbı tedavilerin netleşmediği bu hastalık grubunda fizyoterapi rehabilitasyon yaklaşımlarının genel sağlığın koruması, terapi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi bakımından çok önem taşıdığını ifade eden Karaduman, çoklu problemler nedeni ile de multidisipliner yaklaşımların gerekliliğine dikkat çekti.