Kıbrıs İş Kadınları Derneği Başkanı Şenay Ekingen LAÜ’ye konuk oldu
LAÜ’deki söyleşide Ekingen; “Kültür ürünlerini yaşatabilmek için yeni güncel objelerin üretilmesi gerekliliğini” vurguladı
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sosyal Hizmet Kulübü tarafından Dünya Sosyal Hizmet Günü kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğünü Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu’nun yürüttüğü söyleşiye, Kıbrıs İş Kadınları Derneği Başkanı Şenay Ekingen konuşmacı olarak katıldı.
Hablemitoğlu: Sosyal hizmet uzmanları için insan ilişkilerinin önemini vurgulamak büyük bir sorumluluktur
Küresel sorular çerçevesinde ve yerele indirgenerek, yerel sorunlarla bir arada ele alınabilecek pek çok konunun Dünya Sosyal Hizmet Günü’nün temasını oluştuduğunu ifade eden Hablemitoğlu, “Bu yılın teması insan ilişkilerinin öneminin vurgulanmasıdır. Önümüzdeki günler bu ilişkilerin desteklenmesine dair neler yapılabileceğinin özellikle sosyal hizmet uzmanları tarafından tartışılmasının amaçlandığı bir yıl olacak” dedi. İnsan ilişkilerinin giderek azaldığı ve giderek bir başkalaşım geçirdiği bir dönemden geçtiğini ifade eden Hablemitoğlu, “Bu noktada sosyal hizmet uzmanları için insan ilişkilerinin önemini vurgulamak büyük bir sorumluluktur” dedi.
Ekingen: Sadece kendim olmak ve özgür olmak istedim
Küçük bir köyde doğduğunu, altı çocuklu bir ailede büyüdüğünü ve lise eğitiminden sonra 10 yıllık bir memurluk hayatının olduğunu söyleyen Ekingen, “Bir kısım olayların sonucunda bir gecede kendi işimi kurmak istedim, işimi kurarken elimden ne gelir diye düşündüm. Kararı kendi başıma aldığım için sermaye istemeyen bir iş olması da gerekiyordu” dedi. Çok fazlada kazanç istemediğini dile getiren Ekingen, “Sadece kendim olmak ve özgür olmak istedim. Her istediğimi yapabileceğimi düşündüm. O zaman limitsiz özgür olacağımı düşünmüştüm” dedi. İşini kurma kararı alırken özgürce düşündüğünü ve işini kendisinin kurduğunu, onay almadığını ve ev içinde başta karşı çıkışlar olduğunu ifade eden Ekingen, “Ama şuanda hem oğlum hem eşimle birlikte çalışıyorum. Onlar benim işime, benim kurduğum işe geldiler” dedi.
Kıbrıs’ta el işlerinin çok ünlü olduğunu belirten Ekingen, “Bende bu kültürün içerisinde büyüdüm. Daha sonra ise ben ne bilirim sorusuna Lefkara işini biliyorum, ben onu yapacağım piyasada da çok fazla yok diye düşündüm. 6 Şubat 1987 tarihi gecesi bir karar alarak bir taraftan eğitimime başlayarak bu el işi üzerine işletmemi kurdum.
El sanatlarının üretimiyle ilgili 32 yılını tamamladığını söyleyen Ekingen, “Eskiden geleneksel örtü, bardak altı olan nakışlardan günümüzde ise aklınıza gelen birçok objeyi üretiyoruz. Bunun sebebi de piyasamızın küçüklüğüdür” dedi. Ekingen, piyasada varolabilmek ve bir kültür ürünü yaşatabilmek için yeni güncel objelerin üretilmesi gerektiğini ve böylelikle mevcut el sanatları ürünlerinin sürekliliğinin sağlanarak, günümüze taşınabileceğini vurguladı.
Söyleşinin sonunda, Hablemitoğlu tarafından Ekingen’e teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.