LAÜ Öğretim Üyeleri İtalya’da danışmanlık hizmeti verdi
İtalya’da üretici ve çalışanlara nar budaması hakkında uygulamalı eğitimler verildi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kahramanoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Serhat Usanmaz, LAÜ ile Dünya Çevre TV Direktörü Andrea Tucci arasında yapılan anlaşma sonrasında İtalya’daki bir nar üretim alanında inceleme ve eğitimlerde bulundu. Kahraman ve Usanmaz, İtalya’da nar bahçesinin mevcut durumunu analiz ettikten sonra üretim alanı için uygun sulama, gübreleme ve bakım programı hazırladılar.
Usanmaz: Verim ve kalite artışı için sulama ve gübreleme önemlidir
Danışmanlık Hizmeti ile ilgili veren veren Usanmaz, nar bitkilerinin gelişimi ile birlikte verim ve kalite artışı için sulama ve gübrelemenin önemli olduğuna dikkat çekerek, yanlış yapılan uygulamaların geri dönülmez kayıplara neden olarak üretimde yılların kaybedilmesinin söz konusu olabileceğini belirtti. Usanmaz, “Bu bağlamda ağaçların mevcut durumları, iklim koşulları, su ve toprak kalitesi gibi tüm çevresel koşulları dikkate alarak hazırlanan program sonucunda bitki gelişimi ve verim artışının sağlanabileceğine dikkat çekildi” dedi. Diğer yandan, nar meyvelerinin diğer birçok meyveye kıyasla güneş yanığı, çatlama ve mekanik zararlanmalara karşı çok hassas olduğunu belirten Kahramanoğlu, bunun için birinci adımın doğru bir budamadan geçtiğine vurgu yaptı.
Bitkisel üretimin tümü çeşit, toprak, su, iklim ve diğer çevresel koşullara bağlı olarak farklılık gösterir
İçinde bulunduğumuz dönemin, nar budaması için en uygun dönem olduğunu belirten öğretim üyeleri, bu nedenle söz konusu dönemin ziyaret için seçildiğine vurgu yaptılar. Yapılan mevcut durum analizinden sonra öğretim üyeleri üretici ve çalışanlara nar budaması hakkında uygulamalı eğitimler verdi. Üretimde profesyonel desteğin önemine vurgu yapan öğretim üyeleri, sadece nar üretiminin değil, bitkisel üretimin tümünün çeşit, toprak, su, iklim ve diğer çevresel koşullara bağlı olarak farklılık gösterdiğine dikkat çekerek, bir bölgedeki doğru uygulamanın diğer bölgede geçerli olamayacağına dolayısı ile de önemli olanın üretimdeki ‘mantığın’ kavranması olduğuna vurgu yaptılar. Öğretim elemanları bundan sonraki ziyaretin Haziran 2019 olarak planlandığını ve bu süre zarfında online olarak üreticilere destek vermeye devam edileceğinin altını çizdiler.
Kahramanoğlu aynı iklime sahip olduğumuz İtalya’daki üretim ile ilgili gözlemler yapıldı
Kahramanoğlu, bu danışmanlık hizmeti ile birlikte sadece eğitim verilmediğini, ayrıca aynı iklime sahip olduğumuz İtalya’daki üretim ile ilgili gözlemler yapıldığına vurgu yaparken, Usanmaz ise söz konusu işbirliği ile hem LAÜ’nün hem de KKTC’nin tanıtımının yapıldığının da altını çizdi.